Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

Povratak kući "Vitezova i legendi"

Duh srednjovekovne Srbije ponovo je proteklog vikenda oživeo u Malom gradu smederevske Tvrđave, gde je održan festival “Vitezovi i legende”.

Na prvom u nizu, koji će svakog meseca biti organizovan do oktobra, posetioci su mogli da se upoznaju sa starim zanatima, veštinama viteškog nadmetanja, oprobaju u streličarstvu, jahanju, a najmlađi u ringu osete deo atmosfere iz doba Đurđa i Jerine.

- Ovu tvrđavu smo već počeli da smatramo kućom, a kući se uvek vraća. Ona je po sebi veličanstvena, neverovatna i daje odlično iskustvo, kao najveća ravničarska tvrđava u Evropi. Mi smo ovog vikenda pokušali da oživimo srednji vek kroz svaki njegov apsekt, kroz svakodnevni život, kroz ples na dvorovima, treninge, kroz borbe vitezova, nastupe konjicom, prezentaciju starih zanata i veština, kao što su drvodeljački, kožarski, okloparski, kovački zanat. Imamo izradu mozaika i mnoge druge aktivnosti u ova dva dana ovde i kroz sve ostale vikenda koji će se u Smederevskoj tvrđavi ponoviti u Malom gradu, pošto ćemo biti ovde do oktobra, kaže Bojan Tasić, predsednik Udruženja “Beli orlovi”.

Ovo je prvi u nizu vikenda “Vitezova i legendi”, a festival će se vraćati u Mali grad sve do oktobra. Naredni susret zakazan je za prvi vikend jula, kada će biti organizovano takmičenje u bohurt borbama.

- Mi radimo na tome da dovedemo ovde najbolje timove sveta, ekipe koje predstavljaju svoje veštine kroz grupne bohurt borbe 5 na 5, 12 na 12, slično kao što je bilo kada je bila “Bitka nacija”, samo što su to uigranije ekipe, jer treniraju svaki dan zajedno. Već sledeći put imaćemo predstavnike iz deul lige, tj šampione okolnih zemalja i zemalja sveta koji budu mogli da dođu, to će biti veličanstveno takmičenje koje ćemo predstaviti ovde, navodi Tasić.

Za grad ali i Srbiju, od velike su važnosti događaji poput festivala “Vitezovi o legende”, koji se odigravaju na ovom prostoru, smatra Mlade Savić, v.d. direktora JP “Smederevska tvrđava”.

- Pored brojnih manifestacija koje imamo u tvrđavi, kao što su “Smederevska jesen”, “Teatar u tvrđavi”, “Dunav film fest”, posle spektakularne “Bitke nacije” došlo je do neverovatnog interesovanja za događaje vezane za srednji vek. Prošle godine zbog epidemije nismo mogli da organizujemo više sadržaja, ali bio je “Viteški oktobar” koji je bio prihvaćen izuzetno, ovog proleća svakog vikenda predavanja o Srbiji srednjega veka, vitezovima, viteškom kodu i dolazimo do festivala “Vitezovi i legende”, ovo je prvi vikend dešavanja, biće ih još pet. Drugog vikenda u nizu, 3 i 4 jula, moći ćemo da vidimo prave borce registrovanog sporta bohurt, doći će iz okolnih zemalja i Evrope. Naša namera je da Smederevo bude ubeleženo i zadebljano na mapi viteških dešavanja u svetu, videli smo da je to moguće 2019. godine i imamo plan da to i ostvarimo, kaže Savić.

Smederevo će biti predstavljeno i van granica naše zemlje, zahvaljujući aktivnostima Udruženja “Beli orlovi” i istoimenoj lokalnoj podružnici organizovanoj u Smederevu, koja ima i prve borce-predstavnike u viteškim sportovima.

- Nadamo se da će nam epidemiološka situacija dozvoliti da nastavimo sa našim aktivnostima, imamo i druge velike festivale, kao što je “Džust aut” u Manasiji. Mi predstavljamo našu istoriju i istorijsko nasleđe širom Evrope, tako da čim se otvore granice, mi ćemo sa nama poneti Smederevo i odneti ga od Pariza do Moskve, i predstaviti ga tamo, poručuje Bojan Tasić.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2