Februar 09, 2023

 

postanska 18.01.23

Železara drugu peć pokreće početkom avgusta?

Visoka peć broj 1 u smederevskoj železari HBIS, posle godinu dana pauze, biće pokrenuta početkom avgusta, saznaje nezvanično Televizija Smederevo.

Procene kretanja na tržištu pokazale su da je pokretanje proizvodnje i u drugoj peći opravdanao, pa će posle jednogodišnjeg zastoja HBIS ponovo biti u pogonu u punom kapacitetu. U toku su, kako saznajemo, pripreme peći za pokretanje, a nakon što, početkom avgusta iz nje potekne tečno gvožđe, proizvodnja u smederevskoj železari će biti duplirana.

Podsećamo, visoka peć broj 1 ugašena je 5. jula prošle godine, zbog uticaja kvota na izvoz našeg čelika u zemlje Evropske unije i smanjene potražnje za čelikom na tržištu, pošto su, usled pandemije korona virusa, mnogi klijenti HBIS-a obustavili proizvodnju. Najavljeno je tada da će prva visoka peć ponovo biti aktivirana kada za to budu stvoreni tržišni uslovi.

Kineska kompanija HBIS koja je vlasnik smederevske železare skoro godinu dana prva je na listi izvoznika Srbije. U prošloj, 2020-oj godini, prema podacima Sektora za makroekonomske i fiskalne analize i projekcije Ministarstva finansija, HBIS je bio prvi sa izvozom vrednim 436,8 miliona evra, ispred borskog „Ziđina“ i pirotskog „Tigra“.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2