Juni 13, 2021

 

posta 30.3.2021

MUZEJ U SMEDEREVU: Predstavljanje knjige "Eksplozija u Smederevu 5. juna 1941. godine - 80 godina posle"

U okviru ovogodišnjeg obeležavanja osam decenija od najveće tragedije u viševekovnoj istoriji grada, Muzej u Smederevu će u petak, 11. juna u 19 časova, predstaviti novu knjigu „Eksplozija u Smederevu 5. juna 1941. godine –  80 godina posle“ autora Miroslava P. Lazića, višeg kustosa istoričara.

 

Reč je o najnovijoj istoriografskoj studiji koja obrađuje ovaj događaj, a tokom promocije publikacije biće predstavljeni i najnoviji rezultati višegodišnjih naučnih istraživanja arhivskih dokumenata i muzeološke građe, ali i kritičkog čitanja dosadašnje literature o temi eksplozije u Smederevu 5. juna 1941. godine. Pomenuta istoriografska studija objavljena je u izdanju Muzeja u Smederevu.

- Rukopis Miroslava P. Lazića o razornoj eksploziji sakupljenih ubojnih sredstava u Smederevskoj tvrđavi 5. juna 1941. godine nastao je u sklopu priprema izložbe o tom događaju, a povodom osamdesetogodišnjice verovatno najveće tragedije u istoriji Smedereva. Kao takav, on ne samo što zadovoljava potrebe propratne publikacije, već ih višestruko nadmašuje. Reč je o izvornom naučnom radu za koji smo sigurni da će decenijama ostati relevantno, a možda i najrelevantnije štivo o samom događaju i svemu što je pre i posle bilo vezano za njega. Reč je o izuzetno dobro istraženom radu u kome je autor ne samo sakupio sva do sada dostupna znanja o eksploziji u Smederevskoj tvrđavi, nego ih i kritički razmotrio, po potrebi međusobno sučelio, uporedio i očistio od naslaga ideologija, političkih interesa i pogrešnih percepciji…  Rukopis koji je pred nama celovito prikazuje smederevsku eksploziju 5. juna 1941. godine – uzroke, tok, posledice i odjeke. Kroz ceo rad provejava autorov kritički pristup minuciozno prikupljenim izvorima i literaturi, što je donelo uravnotežen, deideologizovan i demistifikovan prikaz s utemeljenim i uverljivim zaključcima koji nas – koliko je to moguće – približavaju objektivnim saznanjima o tragediji. Dalji istoriografski iskorak bi eventualno bilo moguće napraviti ako bi se u istraživanje uključili stručnjaci za eksplozive, fizičari i građevinski stručnjaci, koji bi na osnovu svojih specijalističkih znanja možda mogli da povećaju fond činjenica koje bi istoričari morali da uzmu u obzir. Saznanja do kojih se moglo doći samo izučavanjem dostupnih istorijskih izvora Miroslav P. Lazić je ovim radom praktično iscrpeo. Zbog toga se treba radovati njegovom izlasku iz štampe i nadati se da će uprkos dužini i studioznosti i u ovom našem brzom i površnom vremenu naći broj čitalaca koji svojim kvalitetom zaslužuje, deo je recenzije dr Zorana Janjetovića, naučnog savetnika Instituta za noviju istoriju Srbije.

Promocija knjige biće održana u prvoj sali Muzeju u Smederevu, a na predstavljanju knjige govoriće Tatjana Gačpar, direktorka ove ustanove, dr Zoran Janjetović, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju Srbije u Beogradu, kao i autor. Knjiga se već nalazi u prodaji i može se kupiti u smederevskom muzeju po ceni od 1.000 dinara, saopštavaju iz smederevskog Muzeja. 

Last modified on Četvrtak, 10 Juni 2021 16:20

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2