Septembar 29, 2022

 

postanski 17.06.22

Održan stonoteniski turnir "Dan nezaborava"

U organizaciji Udruženja paraplegičara Smederevo, u Sportskoj hali je proteklog vikenda održan tradicionalni stonoteniski turnir za osobe sa invaliditetom „Dan nezaborava“ u znak sećanja na stradanje naših sugrađana u Petojunskoj eksploziji municije u smederevskoj tvrđavi za vreme Drugog svetskog rata (1941).

Ovogodišnji turnir bio je najmasovniji do sada, sa 65 takmičara i 65 pratilaca, sudija i sakupljača loptica iz Beograda, Novog Sada, Niša, Leskovca, Šapca, Zrenjanina, Čačka, Smedereva, ali i iz Crne Gore i Republike Srpske koji su nastupali za stonoteniske klubove iz Srbije.

- Ovo je rekordan broj učesnika, pre nekoliko godina smo imali 58. Ljudi su se uželeli, pre svega, druženja, a sport je najefikasniji vid resocijalizacije osoba sa invaliditetom, kaže direktor turnira Predrag Nikolić iz smederevskog Udruženja paraplegičara i dodaje da osobama sa invaliditetom još uvek nedostaju dobri uslovi za bavljenje sportom.

- Praktično, samo strelci imaju vrhunske uslove za treninge, jer imaju novu streljanu, ostali improvizuju. Na primer, sportisti koji se bave atletikom ili streličarstvom nemaju mogućnosti da treniraju čim padne kiša ili čim zahladni. I stonoteniseri, kad padne kiša, njihova sala je polavljena. Još uvek nemamo dobre uslove za trening većinu naših sportista. Ova godina je godina pristupačnosti, mi vodimo kampanju „Smederevo grad pristupačan za sve“, tako da očekujemo da se bavimo u narednom periodu i tim poslovima.

Dragan Janketić iz Novog Sada, predsednik Sportskog saveza invalida Srbije zahvalio se na pozivu i naglasio da je vrlo zadovoljan što se jedan ovakav turnir održava u znak sećanja na jedan tragičan dan u kome su nastradali  njegovi sugrađani.

- Mi moramo da se sećamo tih istorijskih trenutaka, da ih spominjemo i da se, naravno, bavimo sportom. Moram da pohvalim i Ministrastvo rada i socijalne politike koje čini sve kako bi imali bolje uslove u sportu, da se kroz sport razvijamo i napredujemo.

Pokrovitelji turnira su Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstvo sporta i Grad Smederevo.  Suorganizatori turnira su STIKS i DSRI Smederevo. Turnir je otvorila Julijana Stanisavljević predstavnik ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja odsek za osobe sa invaliditetom. Najuspešnijim takmičarima dodeljene su medalje i diplome.

PLASMAN PO KATEGORIJAMA:

Žene 1-5 (u kolicima):

 1. Sanja Mijatović, SPIN Novi Sad
 2. Biljana Ubović, SPIN Novi Sad
 3. – Slobodanka Gurešić, SAN SPIN Leskovac

– Sanja Bogunović, SK „TVRĐAVA“ Novi Sad

Muškarci 1-5 (u kolicima):

 1. Mladen Ćirić, SK „TVRĐAVA“ Novi Sad
 2. Bojan Stamenković, NAIS Niš
 3. – Miloš Stojiljković, NAIS Niš

– Pero Savić, SK „TVRĐAVA“ Novi Sad

Muškarci 6-7 (stojeći):

 1. Mihajlo Radovanović, SK „TVRĐAVA“ Novi Sad
 2. Ivan Bogdanović, SPIN Novi Sad
 3. – Mila Gajić, SK „TVRĐAVA“ Novi Sad

– Milan Mićović, SAN SPIN Leskovac

Muškarci 8-10 (stojeći):

 1. Aleksej Radukić, SK „TVRĐAVA“ Novi Sad
 2. Bojan Jovanović, NAIS Niš
 3. – Dario Stošić, NAIS Niš

– Nebojša Kitić, SK „MEDIJANA“ Niš

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2