Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

U Smederevu otvoreni 38. Nušićevi dani

Da li zbog činjenice da duži vremenski period nismo mogli u pozorište ili zbog toga što su se gledaoci zaista identifikovali sa protagonistima priče o balkanskoj porodici koja se suočava sa izazovima kapitalizma, glumce predstave “Divlje meso” Beogradskog dramskog pozorišta kojom su otvoreni 38. “Nušićevi dani” publika je pozdravila višeminutnim gromoglasnim aplauzom.

Nesumnjivo, najveći razlog tome svakako je i kvalitet odigranog komada reditelja Jagoša Markovića po tekstu Gorana Stefanovskog, što dokazuje i ocena publike – 4,77. Spoj iskustva i mladosti na sceni, čini se, nije ni mogao da izazove drugačiji efekat, a nagradu za glumačko ostvarenje večeri dobio je Aleksandar Vučković za ulogu Simona.

- Taj proces sa Jagošem je bio toliko intenzivan i, moram da priznam i bolan, tako da ljubav koju smo mi stvorili nekako privatno, nije mogla da ostane neprimećena i na sceni, to razumevanje nas je održalo, kaže mladi glumac Aleksandar Vučković.

-Činjenica je da je dolaskom Jagoša Markovića u naše pozorište stvarno počeo jedan novi zlatni talas BDP-a, da je „Divlje meso“ koje najviše odskače u repertoaru u kontesktu savremenosti i onoga što rade gosti naši iz inostranstva, a ono što je zajednička potka, ono što povezuje sve to, je mehanizam u kome jedan tekst nastao sredinom 70-tih, a bavi se periodom neposredno pre  Drugog svetskog rata, se tiče danas svih nas. Jagoševa interpretacija Goranovog teksta jeste ta koja izaziva u publici to što izaziva, čemu smo svedočili i večeras, rekao je glumac Pavle Pekić.

Pre izlaska glumaca na scenu, publiku je pozdravio dramski pisac i publicista Miodrag Mija Ilić, podsetivši na značaj Branislava Nušića za pozorište i društvo, ali i osvrnuvši se na doprinos dramskoj umetnosti nedavno preminulog Bratislava Petkovića, dugogodišnjeg selektora “Nušićevih dana”.

- Srećan sam i zadovoljan što vas vidim u ovolikom broju u ovom svečanom trenutku koji svedoči da je Smederevo grad velike kulturne tradicije, grad iz koga su ponikli mnogi značajni ljudi ove zemlje i u njemu živeli. Nušić i vlast, to je velika tema. Nušić je bio veliki satiričar i kritičar vlasti, ali istovremeno bio veliki Srbin, veliki prijatelj srpske tradicije, narodnih običaja, nacionalnog duha, nacionalnog bića. Taj duh, duh posvećenosti narodu, tradiciji, odanosti pravoslavlju prožimao je i Bratislava Bracu Petkovića, ličnost čiji nestanak dokazuje da odlazi jedan Beograd, rekao je između ostalog, Miodrag Mija Ilić.

Festival je otvorila članica Gradskog veća Maja Ćirković.

- Nušić nam je potreban, to je sigurno. Englezi imaju Šekspira, Francuzi Molijera, a Rusi Gogolja. Mi imamo Nušća. Treba ga igrati dok god, kako je on to jednom rekao, ima aluzija koje nisu zastarele i reči koje bi se i danas mogle reći i pojava na koje se i danas može pružiti prst. Što će reći, danas valjda više nego ikada. Sa željom da Nušićevog lekovitog humora bude što više među nama i da se tim povodom okupljamo još dugo na radost svih nas, srdačno vas pozdravljam i proglašavam 38. Festival “Nušićevi dani” otvorenim, rekla je prilikom otvaranja članica Gradskog veća.

U saradnji sa “Nušić fondacijom” u Galeriji Centra za kulturu predstavljena je izložba “Sva lica srpksog diplomate Branislava Nušića”.

- Ova izložba je rezultat skoro desetogodišnje saradnje, gde smo mi pokušali da pronađemo neka nova dokumenta koja bi osvetlila manje poznatu stranu Branislava Nušića. Svi ga znamo kao komediografa, dramskog pisca vrlo ozbiljnog, ali taj desetogodišnji period njegovog bavljenja diplomatijom, ostavio je velikog traga i u istoriji Srbiji, iako do sada to nije dovoljno istraženo, rekla je prilikom otvaranja izložbe koautorka Milena Šećerović.

Program svečanog otvaranja pozorišnog festivala tradicionalno je započeo polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću. Do subote su na repertoaru komadi Subotičkog, Kruševačkog i Vršačkog pozorišta, a poslednja predstava takmičarskog dela je “Pučina” Jugoslovenskog dramskog pozorišta” po tekstu Branislava Nušića u režiji Egona Savina. Poslednjeg dana festivala, u nedelju 20. juna, biće uručena “Nušićeva nagrada za životo delo glumcu komičaru” ovogodišnjem dobitniku, našem plodonosnom glumcu Petru Božoviću.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2