Novembar 30, 2022

 

postanska 31.10.22

SMEDEREVO: Stekli se uslovi za ukidanje vanredne situacije

Prema najnovijem izveštaju Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, u Smederevu je registrovano 8 novih slučajeva infekcije korona virusom, a na osnovu aktuelne epidemiološke situacije data je preporuka za ukidanje vanredne situacije u našem gradu.

-Uzimajući u obzir distribuciju novoobolelih od Kovida 19 po danima u prethodne dve nedelje, 16. juna je Zavod za javno zdravlje poslao informaciju vezano za epidemiološku situaciju za grad Smederevo, a na osnovu regstrovanja smanjenog broja obolelih, naši stručnjaci su zaključili da su se stekli uslovi za ukidanje vanredne situacije u Smederevu. Uzete su u obzir i okolnosti vezane za dolazak radnika iz Indije koji rade na teritoriji grada Smedereva, a borave na teritoriji grada Požarevca – kaže za naš portal Ana Jovanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu.

Kako je objasnila, moguće da povremeno na dnevnom nivou broj novoinficiranih bude veći, kao što je to bio slučaj prethodnog dana, ali je važno da su to i dalje samo sporadični slučajevi.

- Ovo je ukazalo da epidemija još traje i da postoji mogućnost pojave novih slučajeva obolevanja. Ono što je važno je da nije reč o grupnom zaražavanju, da nije u nekoj firmi, nije u školi, nego su u pitanju pojedinačni novozaraženi slučajevi, navodi ona.

Upozorava da se i dalje treba pridržavati svih važećih epidemioloških mera i skreće pažnju na važnost vakcinacije.

- Potrebno je nerizično ponašanje, ono je presudno dalje važno za prevenciju i za sprečavanje širenja virusa. Pandemija jenjava, ali potrebno je da se nerizčno ponašamo i da se oni koji nisu vakcinisani vakcinišu, jer je imunizacija jedini provereni način koji će da dovede do očekivanog željenog kolektivnog imuniteta kako bi epidemija prestala, navodi naša sagovornica.

Posle nedelju dana, po jedan novi slučaj infekcije registrovan je i u Smederevskoj Palanci i Velikoj Plani.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2