Septembar 29, 2022

 

postanski 17.06.22

VUČEN: Počinje uređenje jezera Kudreč 1

Predsednik opštine Smederevska Palanka Nikola Vučen najavio je da lokalna samouprava u narednih nedelju dana kreće sa čišćenjem i uređenjem akumulacionog prostora na jezeru Kudreč 1, sa ciljem povećanja prostora za prijem poplavnog talasa i stabilizacija desnog boka akumulacije.

Geodestskim snimkom utvrđeno je da akumulacija nema kapacitet koja je imala kad je izgrađena i da je potrebno uklanjanje određene količine nanosa oko brane kao i priobalnog dela a sve u cilju povećanja prostora za prihvat poplavnog talasa. Primarna i prevashodna uloga akumulacije Kudreč 1 je da zaustavi poplavni talas i spreči plavljenje opštine Smederevska Palanka, njenih građana kao i  stambenih i industrijskih objekata.

- Ovo su do sada najobimniji radovi koji se izvode na našem jezeru. Jezero Kudreč je jedan od naših najvećih turističkih potencijala. Biće jedan od prioriteta lokalne samouprave i posao nam neće biti ni malo lak, saopštio je Vučen.
Uporedo sa čišćenjem i uređenjem priobalja radićemo i na uređenju infrastrukture. Planirano je da se radi nov parking za automobile i autobuse. Tereni za odbojku na pesku, javni toaleti, tuševi...

204319335 2913924522256779 6166251616009578644 n

- Uređenjem plažnog dela stvoriće se mogućnost postavljanja ležaljki i suncobrana kao i manjih ugostiteljskih objekata - barova na otvorenom. Uradiće se potpuno nova unutrašnja saobraćajnica koja će omogućiti lakši prilaz plaži. Proširiće se i rekonstruisati put do jezera Kudreč 2. Stvoriće se uslovi za sportske sadržaje na vodi, pedaline kao i manji plovni objekti. Radovi će se izvoditi ove i sledeće godine. Radićemo u dve faze,  molim naše sugrađane da imaju razumevanja i strpljenja. Kasnimo sa radovima iz tehničkih razloga ali svakako ćemo pokušati da i ove letnje sezone ljubitelji našeg jezera dobiju uređenu plažu i jedan dwo pratećih objekata, rekao je Vučen i dodao - Želim da naši ljubitelji prirode, pecaroši i svi naši sugrađani koji ovih dana dobijaju bilo kakve dezinformacije vezano za nekontrolisano ispuštanje vode sa jezera Kudreč budu spokojni. Sve što se radi , radi se u skladu sa zakonom i zakonom o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, kojim se članom 22. zakona dozvoljava tehnički opravdano i kontrolisano ispuštanje vode, a kojim se ne prouzrokuje opasnost opstanka ribe i ribljeg fonda.

On je najavio da će uskoro sazvati zbor svih pecaroša i ljubitelja prirode, na kojem će im predstaviti plan. 

- Želimo da uz njihovu pomoć vratimo što nam je oduzeto, da poribimo jezero i tako omogućimo održavnje takmičenja naših ribolovaca. Da se zajedno potrudimo da naše jezero Kudreč bude vraćeno na evropsku i svetsku destinaciju i poznato po kapitalnim primercima ribe kao i sportskog ribolova, kaže Vučen.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2