Juni 29, 2022

 

postanski 17.06.22

Vlada Srbije ulaže u Smederevo

- Srbija se razvija i ima veliki priliv direktnh stranih investicija, koje su u prvih pet meseci ove godine 1,4 milijardi evra, što je gotovo 13 posto više u odnosu na isti period prošle, kovid, godine, istakla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović prilikom obilaska rekontruisane trafo stanice u objektu Elektromreža Srbije u Ralji.

- Ako investitori dolaze i otvaraju nova radna mesta da bismo mogli da se razvijamo, onda infarstruktura mora da bude najbolja. To znači i infarstruktura u putevima, ali isto tako i energetska infratstruktura. Bez nje nema privrednog razvoja naše zemlje, istakla je potpredsednica Vlade Srbije.

Prema planu, u narednih 10 godina Elektromreža Srbije uložiće uložiće više od 750 miliona evra u infratstrukturu, ali to je samo deo jednog velikog investicionog paketa u rudarstvu i energetici, koji kreće od ove godine, najavila je Zorana Mihajlović.

- Usvojili smo nove zakone koji su osnova da možemo uopšte da se bavimo izgradnjom novih kapaciteta u proizvodnji, nadogradnjom visokonaponske mreže, isto tako i distibutivne mreže i svim onim što nas čeka u oblasti rudarstva, rekla je potprdsednica Vlade Srbije.

Ova investicija je vredna 14,6 miliona evra i u potpunosti je izvedena sredstavima” Elektromreža Srbije, istakla je direktorka Jelena Matejić, pojašnjavajući da je urađena internim snagama inžinjera i zaposlenih, kao i ćerke kompanije u ovom sistemu.

- Ponosna sam na to što ovde znanja ima, što će se ono održati i što ćemo jačati dalje. Četiri stotine kilovoltna stanica u svakoj zemlji Evrope ima svoj pečat i zna se šta to znači. Mi smo na ovoj gotovo za 75 odsto povećali kapacitete u transformaciji sa 400 na 700 megavat ampera instalisane snage. Uvođenjem ove transformacije obezbediće se pouzdan i siguran rad svih distributivnih sistema koji su povezani sa prenosivim sistemom naše zemlje sa Elektromrežom Srbije. Svi veliki ključni korisnici, a to su kako Železara i Meser Tehnogas, tako i svi subjekti u Industrijskoj zoni Smederevo. Takodje, dobro su došli i novi korisnici. Stanovnici Smedereva i čitavog Podunavskog okruga mogu biti srećni i zadovoljni, jer su prvi put u istoriji elektroprenosnog sistema dobili 400-kilovoltni napon i ovako velike dodatne kapacitete. Na njima je da sada ovu bazu iskoriste za razvoj, a mi investiramo u sve krajeve Srbije. Svako ko to želi imaće tu mogućnost, jer ćemo mi to sa stanovišta elektroenergetskog sistema i sa stanovišta energije obezbediti, dodala je direktorka Matejić.

Minastraka Mihajlović istakla je ovom prilikom da je Elektromreža Srbije definitivno najbolja kompanija u oblasti energetike u Srbiji, ali i jedna od vodećih u regionu i Evropi.

- Kad radi Elektromreža Srbije, onda smo mirni i znam da će sve biti urađeno na vreme i kako treba, i nijednog trenutka se nećmo stideti onoga što oni rade. Volela bih da su nam sve kompanije u eneregtici takve i verujem da će u narednom periodu biti takve. Ja želim uspeh radnicima Elektromreže Srbije i poruka ministarstva i Vlade Republike Srbije je da smo mi uz naša preduzeća, da ćemo učiniti sve da ta preduzeća budu još efikasnija i profitabilnija, da u narednom periodu nijednog jedinog trenutka nemamo zastoj i nemamo probleme u energetici i energetskoj infrastrukturi, jer je to uslov privrednog razvoja naše zemlje, zaključila je Zorana Mihajlović.

Naglasila je da je izgradnja Transbalkanskog koridora jedan od najvažnijih energetskih infrastrukturnih projekata, jer to znači povezivanje sa zemljama okruženja u visokonaponskoj mreži. To će značiti stabilnost sistema, ali, dodaje, to znači da ćemo biti nezaobilazna ruta u energetskom saobraćaju.

Last modified on Sreda, 23 Juni 2021 20:03

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2