Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

Prvi otkosi pšenice, žetva ječma u punom jeku

Žetva ječma, koji je u Podunavskom okrugu zasejan na površini od 4.000 hektara, počela je pre desetak dana i on je skinut sa oko 50 odsto oranica.

Visoke spoljne temperature ubrzale su zrenje hlebnog zrna, pa su u ataru pali i prvi otkosi pšenice koja je jesenas zasejana na 15000 hektara.

- Prinos ječma biće više nego zadovoljavajući, iako su za ovu kulturu vremenski uslovi tokom zime i proleća bili nešto nepovoljniji, pošto je zabeleženo i izmrzavanje na pojedinim delovima, kaže Dragomir Radić, savetodavac Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Smederevo.

Procene su da će prihodi, zavisno od parcele do parcele, biti između 4 i 7 tona po hektaru ili u proseku od 5,5 do 6 tona. Otkupna cena ječma po kilogramu iznosi 20 dinara.

- Kada je reč o pšenici, tu je situacija nešto nepovoljnija, jer su temperature preko 36 stepeni u poslednjih nekoliko dana ubrzale zrenje, ističe Radić i objašnjava da je ova žitarica na vrućinama pretrpela štetu u fazi mlečne zrelosti, tako što je zrno naglo osušeno.

To će prema njegovim rečima uticati na kvalitet i prinos, pa se može očekivati da će on biti do 5 do 5,5 tona po hektaru. Na to ukazuju i podaci koji su dobijeni sa terena u prvim danima žetve. Trenutna otkupna cena pšenice je 20 dinara, ali će njeno kasnije formiranje zavisiti od dogovora otkupljivača.

Površine pod suncokretom su u dobrom stanju i ako se nastave povoljni vremenski uslovi sa obezbeđivanjem dovoljne količine vlage, očekuje se da će proizvođači ove uljarice imati prinos preko 3 tone po hektaru, procene su stručnjaka Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Smederevo.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2