Mart 30, 2023

 

postanska 20.03.2023

Veliko interesovanje za podsticaje u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije u ovoj godini planiralo je da snažnije podrži poljoprivredne proizvođače, pa su tako u ranijem periodu raspisani konkursi za povrtare, voćare i cvećare, a do 10. septembra traje i konkurs za sredstva iz IPARD programa u vrednosti od gotovo sedam milijardi dinara.

Tokom ovog meseca za osavremenjavanje proizvodnje poziv je upućen stočarima, dok se nove pogodnosti u septembru otvaraju i za ratare. Zainteresovanost poljoprivrednih proizvođača iz Podunavskog okruga za korišćenje sredstava iz navedenih konkursa je sve veća, što pokazuje broj prijava koje je uradila Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Smederevo.

- Za konkurs za podsticaje u povrtarstvu, voćarstvu i cvećarstvu izdali smo 80 potvrda o saradnji i oko 30 prijava. Naš zadatak je da što bolje uradimo tu prijavu, jer to je prvi korak prilikom konkurisanja po ovom projektu, gde poljoprivrednici naše usluge dobijaju besplatno. Neki su se odlučili da to rade preko agencija koje plaćaju, ali imaju mogućnost refundiranja tih troškova, odnosno povraćaja tih sredstava. Po prvom konkursu prijavilo se nešto manje od 1.500 korisnika sa teritorije Podunavskog okruga, nadamo se da što veći broj njih prođe taj prvi krug, onda se pravi i biznis plan. Tu treba i sa bankom omogućiti dobijanja kredita. Nadamo se da će doći do investicija, pre svega usmerenih na kupovinu mehanizacije, jer prema našim informacijama više od 90 odsto prijava se odnosi na to, što se poklapa i sa ovim našim  projektom „Mašinski prsten“ koji smo nedavno prezentovali javnosti.  Očekujemo da u narednom periodu bude konkurs i za ratare i stočare, i mislimo da će interesovanje biti isto tako na visokom nivou, možda i više, pošto veliki broj poljoprivrednika, naročito onih koji se bave stočarstvom, imaju potrebu za velikom mehanizacijom i ostalim priključnim mašinama. Znamo koliko je nova mehanizacija skupa i nadamo se da će ovi podsticaji stvarno da motiviše naše poljoprivrednike da se ibezbede za jedan duži vremenski period, kažu u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi Smederevo.

Podsetimo, pre nekoliko dana Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Smederevo predstavila je poljoprivrednim proizvođačima projekat tzv. “Mašinskog prstena”, koji omogućava lakše elekrtronsko povezivanje u nabavci, prodaji ili iznajmljivanju mehanizacije.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2