Januar 23, 2022

 

postanska22 12

Građani Smedereva dokazali humanost

U poslednjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi koju su ovog ponedeljka tradicionalno organizovali Crvenog krst Smederevo i Institut za transfuziju krvi Srbije, prikupljeno je 38 jedinica krvi.

 - Naš Crveni krst Smederevo postiže izuzetne rezultate u dobrovoljnom davalaštvu krvi. U zimskoj kampanji ove godine prikupljeno 393 jedinica krvi, u 8 akcija u januaru i februaru, čime je Smederevo zauzelo visoko mesto među najhumanijim gradovima. Prošle godine u letnjoj kampanji krvi, koja je trajala 4 meseca, prikupljeno 945 jedinica krvi, a u toku cele prošle godine sakupljeno 2.612 jedinica ove dragocene tečnosti u otežanim uslovima pandemije korona virusa. Od početka ove godine do sada sakupljene su 1.402 jedinice krvi. I dalje se akcije sprovode u otežanim uslovima pandemije korona virusa, a poštuju se i sve protivepidemijske mere. Nadamo se da će i ova godina biti uspešna kao i predhodna, rekla je dr med. Olgica Obradović, direktorka Doma zdravlja Smederevo, koja je bila gost poslednje redovne akcije.

Ona je pozvala sve punoletne građane da podrže i ovogodišnju letnju kampanju dobrovoljnog davalaštva krvi i da davanjem ove dragocene tečnosti pomognu humanitarnu misiju spasavanja života mnogih pacijenata. Podsetila je da je krv nezamenjiva i da ne postoji nikakav alternativni lek, a transfuzija baza zdravstvenog sistema u bilo kojoj državi.

- Nijedna hirurška grana ne može da radi bez dovoljno jedinica krvi. Zbog toga, moramo da sakupimo dovoljno krvi koliko je potrebno. Davaoci krvi mogu da budu svi koji su punoletni od 18 do 65 godina, koji su teški preko 50 kilograma i zdravi. Poželjno je i da sugrađani koji su preležali Kovid daju krv. Oni koji su imali lakšu sliku mogu da daju krv tek mesec dana nakon izlečenja, a oni koji su imali težu kliničku sliku sa upalom pluća i nekim drugim komplikacijama 3 meseca nakon izlečenja. Naše malo je nekome mnogo i to uvek treba da nam bude na savesti da ćemo davanjem krvi nekome možda spasiti život. Mogu samo da pohvalim građane Smedereva koji su, kroz razne plakete i društvena priznanja, dokazali svoju humanost, rekla je dr med. Olgica Obradović.

Mr Slobodan Stanković, predsednik Crvenog krsta Smederevo, rekao je da su u ovoj humanitarnoj organizaciji želeli da ugledne ličnosti ovoga grada učestvuju u ovoj akciji i pošalju poruku o značaju dobrovoljnog davanja krvi, imajući u vidu da su oni veoma kompetentni i da uživaju veliko poverenje građana, dodavši da Crveni krst Smederevo sa Domom zdravlja ima veoma lepu saradnju i posebno zahvalivši ovoj ustanovi, kao i lokalnoj samoupravi, Opštoj bolnici „Sveti Luka“, volonterima i svima koji podržavaju ovu humanu akciju.

- Mislim da samo zajedničkim snagama možemo da postignemo značajne rezultate, rekao je predsednik Crvenog krsta Smederevo.

Redovne akcije dobrovoljnog davanja krvi održavaju se svakog ponedeljka u Centru za kulturu Smederevo od 9 do 15 časova.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2