Mart 30, 2023

 

postanska 20.03.2023

VELIKA PLANA: Obeleženo 204 godine od ubistva vožda Karađorđa

Vođa Prvog srpskog ustanka vožd Karađorđe Petrović ubijen je 26. jula 1817. godine, u Radovanjskom lugu kod Velike Plane. 

U Crkvi zahvalnici, podignutoj na mestu zločina, održana je Sveta liturgija. Sveštenstvo Eparhije braničevske služilo je opelo na mestu na kojem je Karađorđe počivao, pre nego su njegovi posmrtni ostaci preneti na Oplenac. 

Obeležavanju 204. godišnjice Karađorđevog ubistva prisustvovao je princ Filip Karađorđević, u pratnji supruge princeze Danice, kao i delegacija opštine Velika Plana. Posle parastosa upriličen je kulturno - umetnički program.

- Zahvalan sam parohu radovanjskom jereju Nikoli Stojancu i predsedniku opštine Velika Plana Igoru Matkoviću na sjajnoj organizaciji. Bilo je divno danas biti s njima i brojnim narodom u Radovanjskom lugu, saopštio je princ Filip.

Radovanjski lug je spomen kompleks u šumi u ataru sela Radovanje, na osam i po kilometara od Velike Plane. Obuhvata obeleženo mesto ubistva i prvobitan grob vožda Đorđa Petrovića, kao i crkvu posvećenu Svetom arhangelu Gavrilu, poznatu i pod imenom crkva Zahvalnica, koja je sagrađenu 1920. u znak zahvalnosti za sva dela vođe Prvog srpskog ustanka.

Na 46 hektara smešten je i nedavno izgrađeni parohijski dom i letnja pozornica. Radovanjski lug, prirodno-memorijalni spomenik, ima status nepokretnog kulturnog dobra kao znamenito mesto od izuzetnog značaja.

Prvobitni grob u Radovanjskom lugu obeležen je gvozdenom ogradom, mermernom pločom sa natpisom i velikim drvenim krstom.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2