Januar 23, 2022

 

postanska22 12

Otvoren Dunav Film Fest

Četvrtio izdanje filmskog festivala podunavskih zemalja “Dunav film fest” otvorila je glumica Katarina Radivojević, jedna od glavnih junjakinja filma “Nečista krv, greh predaka” režisera Milutina Petrovića, koji će se, sa još sedam ostvarenja, boriti za glavnu nagradu “Dunavska lađa”.

 - Dobro veče dragi Smederevci. Meni je posebno drago što sam ovde posle 16 godina, nekako su me vratile najlepše uspomene verovatno iz mog života vezane za najlepše scene iz  „Čarlstona za Ognjenku“, i najteže. sećam se kada je puno vas ovde statiralo, kada smo trčali za ružama uz ove stepenice, zaista me je sve pogodilo. Pripala mi je velika čast da otvorim ovaj festival i srećna sam što sam ovde večeras sa vama – rekla je obraćajući se publici glumica Katarina Radivojević.

Glavni takmičarski program u Malom gradu smederevske tvrđave pruža presek onoga što se tokom prethodnih godinu dana dogodilo u kinematografiji podunavskih zemalja, a epitet najboljeg dobiće ostvarenje po izboru žiriji u čijem su sastavu glumci Emir Ćatović i Mladen Sovilj, i rediteljka Ana Marija Rosi. Više od 20 različitih filmova biće prikazano u okviru festivala na još tri lokacije: brodu pristan kod Dunava, kod Karađorđevog duda i u Centru za kulturu.

- Pred nama je selekcija koja objedinjuje izuzetna ostvarenja iz zemalja koje povezuje mnogo štošta, a između ostalog i lepi plavi Dunav. Uživaćete u filmovima iz večeri u veče, navikli ste se već da tu ima i filmova koji malo pomeraju granice i koji nisu baš za svačije oči, pogotovu u ovom drugom terminu, ali prosto, svi oni autorski svetovi koji treba da budu viđeni između ostalog, prikazuju se iz godine u godinu ovde u Malom gradu smederevske Tvrđave – rekao je selektor festivala Jugoslav Pantelić.

- Ideja prepoznavanja filma za vas ima jedino za cilj sada i ovde da vas ponovo učini sretnim, sa osmehom, da se družite. Uspostavljanje veze između svih nas koje su nekako nestale u periodu koji je iza nas, ovo ogromno bioskopsko platno, festival i film, imaju magičnu moć kojom mogu da nas vrate na taj put – istakao je Igor Stanković, idejni tvorac „Dunav film festa“, koji je podsetio da nas sledeće godine očekuje mali jubilej – peto izdanje ovog festivala.

- Sa velikim zadovoljstvom u ime grada Smedereva toplo vas pozdravljam na otvaranju četvrtog „Dunav film festa“. Ovaj festival kreiran sa velikom ljubavlju prema filmskoj umetnosti i uz ozbiljan odabir dela koja se pokazuju publici, nesunjivo je ostvario plemeniti uticaj na život Smedereva i povezao se sa njim – navela je članica Gradskog veća Maja Ćirković.

To je pokazala i smederevska publika koja je došla da isprati prvu projekciju ovogodišnjeg izdanja Dunav film festa i pozdravi ekipu, kako se moglo čuti, dugoočekivanog filma “Nečista krv-greh predaka”, koji će narednih dana imati bioskopsku premijeru u Beogradu.

- Ovaj film je pravljen kao bioskopski film, mislim da smo takav film i napravili i ono što mi želimo je početak bioskopske distribucije, i mislim da je to važno za kulturu čitave ove zemlje, da se, ako je moguće ispostavi, da su ovakvi filmovi nešto što publika želi da gleda – rekao je nakon projekcije filma režiser Milutin Petrović.

U glavnom programu festivala, do 25. avgusta, na repertoaru su filmovi Tvoj sam čovek, Tereza 37, Plavi cvijet, Fabian, Izveštaj Aušvica, Žene plaču i Konačni izveštaj. Prve dve epizode televizijske serije “Crna svadba” biće prikazane u okviru Specijalna projekcija, a festival će zatvoriti novi film Srđana Dragojevića “Nebesa”.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2