Januar 23, 2022

 

postanska22 12

Delegacija Velike Plane posetila Kajmakčalan

By Septembar 11, 2021 0

Piše: Dušan Marić

Kada smo se u sredu uveče, dva sata pre ponoći, sa Kajmakčalana vratili u Bitolj, izračunali smo da je dužina staze koju smo prešli uz planinu i niz planinu oko 60 kilometara. Od toga smo nas troje prepešačili 30 kilometara. 

Savladali smo uspon od oko 2000 metara visinske razlike i isto toliki „spust“. Ukupno smo gore i dole putovali 17 sati. Bili smo „na mrtvo“ umorni, gladni i žedi, upravo smo saznali i da nemamo gde da večeramo i spavamo, jer u restorane i hotele u Makedoniji  mogu da uđu samo gosti sa potvrdom o vakcinaciji, ali duša nam je bila puna nezaboravnih utisaka koje smo poneli sa ove, za srpski narod svete planine.

Iz Velike Plane smo krenuli u utorak, oko osam sati uveče. Žurilo nam se da granicu sa Makedonijom pređemo pre ponoći, jer su u susednoj državi 1.septembra stupale na snagu mere po kojima je njenu granicu moguće preći samo sa povrdom o vakcinaciji ili negativnim testom na koronu, koji nije stariji od 48 časova.

Pa da posle na miru nastavimo put prema Kajmakčalanu. Sa ciljem da uredimo Crkvu svetog Ilije na vrhu te planine, kako bi ta svetinja u lepšem izdanju dočekala sve one koji će je ovog meseca posetiti , u sklopu obeležavanja 105 godina Kajmakčalanske bitke. Ali i da se uverimo u kakvom je stanju put koji do vrha planine vodi sa makedonske strane.

Rukovodstvo opštine Velika Plana ima nameru da 105 godina slavne bitke obeleži tako što će na Kajmakčalan otići delegacija koju će činiti najviši opštinski funkcioneri, članovi Udruženja potomaka ratnika iz ratova od 1912. do 1918. dodine iz Miloševca, novinari i sveštenici SPC iz naše opštine.

Ovu fantastičnu reportažu pročitajte, a i u fotografijama uživajte, na portalu Srbijaisrpska.rs.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2