Maj 21, 2022

 

postanska 05.2022

Intervju: Željko Dimić, profesor etnomuzikologije

By Decembar 30, 2021 0

Željko Dimić, profesor etnomuzikologije govorio nam je o sebi, smederevskim hramovima, veri i iskustvima sa dalekih putovanja.

Kao student početkom devedesetih godina počeo sam da radim na radio Beogradu. Poslovi spikera- voditelja uobličili su moje interesovanje za istraživanje korena. S obzirom da se na fakultetu izučava etnokoreologija, put me vodi u istraživanje naroda, te samim tim i crkava. 

1565142950261 1819e1

Uglavnom zapalimo sveću, pomolimo se za žive, za mrtve,za sreću. Crkveno pojanje poslednjih godina,koliko možete  da primetite sve je češće . O glasovnim sposobnostima pojaca(pevača) gledajući sa stručne strane možemo da pričamo dugo. Ne bih o tome.

Ono što je posebno važno je to što u hramovima u kojima pored sveštenika čujemo pevanje običnih ljudi prosto zvuči neverovatno. Možda baš ta posvećenost Bogu čini to posebnim. Rekao bih da je i bogomolja vrlo važna. Čujete to i u hramovima drugih vera, zaista je tako.

Jednom prilikom, s obzirom da poslednjih godina radim kao profesor muzičke kulture u Kini, imao sam priliku da posetim jedan Budistički hram. I u toj dalekoj Kini je to drugačije,i tamo ćete u duhovnim mestima osetiti nešto neobično.

Interesovanje kroz studije, navelo me je na istraživanje i prikupljanje podataka o svim božjim hramovima, pa i ovim Smederevskim. I ako bi ušli u temu ”pagani” što smo još uvek u nekim sredinama, crkva takođe ima značaj, da  obredima u koje verujemo pomogne, da u molitvi čujemo glas Uzvišenog i čekamo pomoć.

Tako je svuda, i ne moramo da budemo veliki pobožnici, ali nekako uvek u nevolji pomislimo na Boga i za pomoć potražimo prvi hram gde bi ušli i pomolili se. 

Uz Božju pomoć, želim vam srećne praznike,Mir božiji  Hristos se rodi!

Last modified on Subota, 01 Januar 2022 14:40

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2