Maj 21, 2022

 

postanska 05.2022

CRKVA SVETOG APOSTOLA LUKE

By Decembar 02, 2021 0

Smederevo je posle stotinu godina dobilo novi hram. Sveti Luka, čije ime hram nosi, bio je poslednji zaštitnik srednjevekovne srpske države, u vreme kada je Smederevo bila njena prestonica. 

Impozantni sakralni objekat na Carini(šire jezgro Smedereva)  Crkva Svetog Luke, počeo je da se gradi 1999. godine, a osveštan je 2016. godine. Ova Crkva u sebi ima i memorijalni karakter podsećajući na istoriju Smedereva koje je imalo veliku ulogu u istoriji, bilo je prestonica, sedište kako kulturnog tako i političkog života. Padom Smedereva pala je i Srbija, a mošti Svetoga Luke su ovde boravile, a imamo i nekoliko svetitelja iz blagorodne dinastije Brankovića. 
Istoriju Smedereva u Crkvi obeležavaju glavni oltar posvećen svetom apostolu i jevanđelisti Luki, čije su mošti bile u Smederevu u vreme despota Đurđa od 1453. – 1459. godine. 
Poseban paraklis (kapela) u samoj crkvi, koji  služi kao krstionica, posvećen je svetom Stefanu Smederevskom, oslepljenom sinu despota Đurđa. U temelje kapele ugrađen je kamen iz smederevske tvrđave koju je Đurađ zidao sa sinom Stefanom, sa celom svojom porodicom, sa svim Srbima, za spas od neprijatelja.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2