Januar 23, 2022

 

postanska22 12

ZA UBISTVO STEFANA FILIĆA UKUPNO 33 GODINE ZTAVORA

Viši sud u Smederevu prvostepeno je osudio na ukupno 33 godine zatvora dvojicu optuženih za teško ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju osamnaestogodišnjeg Stefana Filića u februaru 2020. godine ispred diskoteke “Beodolom” u Velikoj Plani.

Prema presudi Sudskog veća optuženi Nikola Bojović dobio je 18, a optuženi Mitar Pandurević 15 godina zatvora.

- Sud je nakon ocene svih dokaza prihvatio kvalifikaciju krivičnog dela iz optužnice, zadržavši kvalifikaciju o bezobzirnom nasilničkom ponašanju, jer su dvojica optuženih nasrnuli na grupu mladića u kojoj je bio Stefan Filić bez razloga i motiva, prvi je kavgu započeo Nikola Bojović, a potom su obojica optuženih nastavili sa udarcima, uprkos molbama Stefana Filića da prestanu i uprkos tome što, sada pokojni Stefan, nikome nije zadao nijedan udarac, što je nedvosmisleno dokazano – navedeno je, između ostalog, u obrazloženju presude.

U vreme izvršenja krivičnog dela, iako su bili pod dejstvom alkohola, obojica optuženih su bili svesni da radnje koje izvršavaju nisu dozvoljene i zajednički su lišili života Stefana Filića, dodaje se u obrazloženju. Sudsko veće je, kao otežavajuću okolnost, uzelo u obzir to što su dvojica optuženih ranije imali prekršajne i krivične postupke za nasilničko ponašanje. Kao olakšavajuća okolnost za Nikolu Bojovića navedeno je kajanje koje je iskazao tokom sudskog procesa, a za Mitra Pandurevića, kako je rečeno, njegovo zdravstveno stanje.

- Što se Suda tiče nemamo zamerki, a što se pravde tiče, sigurno nismao zadovoljni, znamo da Sud verovatno više nije mogao. Oni da su imali dušu i savest, ni zatvor im ne bi trebao, ali ni trunku kajanja kod njih nisam video za sve ovo vreme. Po meni, ko ima savest, on ne bi ni mogao da živi sa tim što je učinio, a zatvor kao zatvor za njih je džabe. Oni neće da se poprave, njima ne znači ništa nikakva vaspitna mera. Šta ćemo, nastavićemo onako kako moramo – rekao je nakon izricanja presude Nenad Filić, otac ubijenog Stefana.

Osim roditelja, izricanju presude prisisutvovali su rođaci i prijatelji porodice Filić, kao i Stefanovi drugovi iz Velike Plane.

Optuženima će, saopšteno je, biti produžen pritvor jer postoji mogućnost da će ponoviti krivično delo i zbog uznemirenja javnosti, kako je saopšteno, ne samo u Velikoj Plani, već i šire. Na ovu odluku može se uložiti žalba u roku od tri dana.

Podsećamo, osamnaestogodišnji Stefan Filić preminuo je nakon 30 sati provedenih u komi,od povreda koje su mu 2. februara 2020. godine, ispred diskoteteke u Velikoj Plani nanela dvojica optuženih, i to samo zato jer je pokušao da od nasilnika odbrani svog mlađeg brata i druga, koji su u to vreme bili maloletni. Posle zadobijenih udaraca pao je na pločnik, a Nikola Bojović ga je tada šutnuo u glavu. Dvojica optuženih prvobitno su privedeni osnovnom javnom tužiocu u Velikoj Plani, ali je, nakon smrti Stefana Filića, slučaj preuzelo Više javno tužilaštvo u Smederevu, a optuženi su za teško ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, za koje je, pošto su u vreme izvršenja bili mlađa punoletna lica, maksimalna zaprećena kazna 20 godina zatvora.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2