Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

Održana Skupština u Smederevu

Odbornici Skupštine grada usvojili su na 13. sednici predlog odluke o donošenju Lokalnog akcionog plana za unapređenje rodne ravnopravnosti u gradu Smederevu za period od 2022. do 2024. godine.

Plan podrazumeva nekoliko važnih smernica: uvođenje rodne perspektive u svim oblastima i aktivnostima u gradu Smederevu, smanjivanje ekonomske nejednakosti između muškaraca i žena, uvođenje politike jednakih mogućnosti i bolje korišćenje ženskih resusrsa za razvoj, zatim prevenciju i unapređenje bezbednosti žena u zajednici, uvođenje politike jednakih mogućnosti i bolje korišćenje ženskih resusrsa u sportu i obrazovanju, smanjenje diskriminacije od strane institucija prema LGBT osobama i njihovim porodicama.

- Trudićemo se da ovaj plan ne bude mrtvo slovo na papiru, čuli smo i dosta sugestija i trudićemo se da ih u realizaciju plana unesemo. Žena jeste stub porodice i društva, mislim da mi to kao skupštinska većina, ali i kao Srpska napredna stranka pokazujemo na delu – rekao je gradonačelnik Jovan Beč, istakavši da se na važnim funkcijama u lokalnoj administraciji, na mestu predsednika Skupštine grada i zamenika gradonačelnika nalaze žene.

Osvrnuvši se na neke od primedbi pojedinih opozicionih odbornika, gradonačelnik Beč je naveo da je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno 3.161 lice, što je istorijski minimum za grad Smederevo, te da je od tog broja 1.465 žena i podvukao da je naš grad jedna od loklanih samouprava u Srbiji koja, kada je reč o zaposlenosti, ima najmanje problema.

Odbornici su usvojili i predlog Programa unapređenja socijalne zaštite na teritoriji grada za ovu godinu.

Na sednici je bilo reči i o sprovođenju mera poljoprivredne i ruralne politike. Ističići da se smederevski poljoprivrednici suočavaju sa brojnim problemima, počevši od finansiranja proizvodnje do naplate svojih potraživanja, odbornik Jovica Vujović pozvao je gradsku vlast da se više posveti ovoj problematici i da u direktnom razgovoru sa poljoiprivrednicima stekne pravu sliku o stanju u ovoj oblasti.

Odbornici su usvojili i Predlog godišnjeg plana rada Gradskog štaba za vanredne situacije za tekuću godinu. Govoreći o ovoj tački dnevnog reda odbornik Nebojša Jovanović zatražio je da Skupština grada bude obaveštena o objektivnim opasnostima koje sobom nosi transport tečnog naftnog gasa, uzimajući u obzir rutu kojom prolazi, kao i kakva je procena rizika tog transporta, jer je to, kako je istakao, u interesu javnosti da zna.

Skupština grada razmatrala je i usvojila informacije o stepenu usklađenosti planiranih i realizovanih aktivnosti iz programa poslovanja javnih preduzeća i ustanova za prošlu godinu. Bilo je kritika na neke od stavki u rashodima pojedinih javnih preduzeća, ali i zbog činjenice da najveći broj direktora nije prisustvovao raspravi u Skupštini grada, koja ih je na te pozicije i imenovala.

Odbornike je zanimalo zbog čega nisu završeni radovi na fasadi crkve Svetog Georgija u centru grada, ali i na ulazu u Tvrđavu.

- Kada je reč o radovima na fasadi crkve, grad sa tim nema nikakve veze, odnosno, ugovor sa izvođačem potpisala je Crkvena opština, a lokalna samouprava obezbedila i prenela 7 miliona dinara. Imali smo sastanak u vezi satim i dobili uveravanja da će posao biti završen do kraja građevinske sezone. Kada je reč o radovima u Tvrđavi, na to, takođe, lokalna samouprava ne može da utiče. Prošle godine su završena arheološka istraživanja i ono što se sada čeka jeste projektni zadatak Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, nakon čega će moći da se pristupi izradi projekta. Mi u tome ne možemo da učestvujemo, jer to nije u našoj nadležnosti, osim da kao grad damo sugestije, a potrudićemo se da, kao i prošle godine, kada je iz gradske kase za Tvrđavu izdvojeno više para nego u prethodnih 20 godina, i ubuduće finansijski pomognemo realizaciju svih radova – istakao je gradonačelnik Jovan Beč.

Odbornici su usvojili i izveštaj o realizaciji programskih aktivnosti od opšteg značaja Crvenog krsta Smederevo za prošlu godinu, kao i dopunjenu tačku dnevnog reda, odnosno odluku o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu 4 parcele u katastarskim opštinama Landol i Vučak.

autor: smederevskenovine.rs

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2