Print this page

SEĆANjE NA UBIJENOG UČENIKA STEFANA FILIĆA: U Velikoj Plani održan Drugi festival učeničkih kratkih filmova

By Maj 20, 2022 0

Sinoć je u Velikoj Plani, u sali bioskopa Centra za kulturu Masuka, održan Drugi republički školski festival kratkih filmova.

Festival pod nazivom „Filić-filmić“ održan je u znak sećanja na Stefana Filića iz Starog Sela, učenika srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole, kojeg su 2. februara pretprošle godine šutirajući ga u glavu, ubili Nikola Bojović (21) i Mitar Pandurević (21) iz Velike Plane, zbog čega su u Višem sudu u Smederevu osuđeni na 18, odnosno 15 godina zatvora. Na meti nasilnika Stefan se našao samo zato što je pokušao da od njihovog nasrtaja zaštiti svog mlađeg brata.
Prošle godine tema festivala, koji organizuje njegova Ekonomsko-ugostiteljska škola,  bilo je vršnjačko nasilje, dok su se ove godine autori nadmetali u filmovima čija su tema ljubav prema zavičaju, narodu i njegovim običajima.
Autori filmova su se nadmetali u dve starosne kategorije. U prvoj su bili učenici osmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole a u drugoj učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda srednje škole.
Pristiglo je 29 kratkih filmova iz 24 škole. Osim iz Velike Plane autori su i učenici iz Smederevske Palanke, Brusa, Raniluga, Kosovske Kamenice, Sarajeva, Zemuna, Kosovske Mitrovice, Požarevca i Sokobanje.
- Posebno mi je drago što je na festival pristiglo čak devet filmova sa Kosova i Metohije i što je učestvovala Srednja ugostiteljsko-turistička škola iz Sarajeva – kaže Aleksandra Ilić, direktor Ekonomsko-ugostiteljske škole Vuk Karadžić u Velikoj Plani.
Prikazano je 13 filmova, a gledaoci su glasanjem za najbolji proglasili ostvarenje „Slava u doba korone“, čiji je autor odelenje Drugo jedan iz Ekonomsko-ugostiteljske škole u Velikoj Plani, sa mentorom Nikoletom Nikolić.
Po oceni stručnog žirija, čiji je predsednik bio Živomir Mihajlović Žića, osnivač festivala dokumentarnog filma „Zlatna buklija“, u kategoriji mlađih učenika najbolji je film o tradicionalnom pevanju učenika Srednje škole Brus. Mentor na izradi filma bila je Marija Milisavljević.
U kategoriji starijih učenika za najbolji je proglašen film „ “ čiji su autori učenici Ekonomsko-trgovinske škole Gnjilane-Ranilug, a mentor Miloš Ristić.
Stefan Filić je bio odličan učenik a hobi mu je bio da snima kratke filmove.
- U dogovoru sa njegovom porodicom i zahvaljujući njihovoj nesebičnoj moranoj i materijalnoj pomoći, kao i pomoći Opštine Velika Plana i sponzora, naša škola je prošle godine rešila da osnuje festival školskog filma koji će nositi Stefanovo ime. Cilj nam je da njegova žrtva bude opomena svakom vremenu i svim ljudima da nasilje više nikad ne sme da se ponovi – kaže Aleksandra Ilić.
Projekat je podržan od strane Ministarstva prosvete.