Avgust 14, 2022

 

postanski 17.06.22

PRIMER HUMANOSTI: Planjani od početka godine dali više od 180 litara krvi

Od početka godine stanovnici Velike Plane su dobrovoljno dali više od 180 litara krvi. Ova količina dragocene tečnosti prikupljena je samo u akcijama koje su zajednički organizovali Crveni krst  i Institut za transfuziju krvi u Beogradu.

Sledeća redovna akciju prikupljanja krvi u Velikoj Plani biće organizovana  sutra, u sredu 25. maja. Krv će se, po tradiciji,  prikupljati u holu Centra za kulturu Masuka.
- Ovo je deseta akcija prikupljanja dragocene tečnosti koju organizujemo ove godine. Do sad smo prikupili više od 400 jedinica krvi. U proseku, u svakoj akciji prikupimo oko 40 jedinica od 450 mililitara krvi – kaže Zlatan Korunović, sekretar Crvenog krsta u Velikoj Plani.
Planjanska organizacija Crvenog krsta i Institut za transfuziju krvi godišnje organizuju 25 akcija prikupljanja krvi na teritoriji planjanske opštine.
- Po tradiciji, Velika Plana je među opštinama koje na najbolji način održavaju kontinuitet u akcijama davanja krvi. Retko ko ima takvu kulturu davanja krvi kao Planjani  – Nemanja Džodić, kordinator za Podunavski i Braničevski okrug u Institutu za transfuziju krvi.
Sledeća akcija prikupljanja krvi biće 5. juna u Lozoviku i Miloševcu. Akcija će biti organizovana ispred prostorija mesnih zajednica. U Lozoviku od 9 do 11.30 a u Miloševcu od 12 do 14 časova.
- Moji Lozovičani su dobri i humani ljudi, uvek spremni da priteknu u pomoć ljudima kojima je pomoć potrebna. Pozivam ih da to potvrde i 5. juna, da prikupimo što više krvi – kaže Marija Marković, predsednik Saveta MZ.
Opština Velika Plana dobitnik je Srebrne plakete šampion solidarnosti  Instituta za transfuziju krvi Srbije, kao jedna od lokalnih samouprava u Srbiji koja postiže najbolje rezultate u dobrovoljnom davanju krvi.
Po količini prikupljene krvi u zimskoj kampanji 2021. godine Velika Plana je bila druga u Srbiji, odmah iza šampionske Ljubovije.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2