Print this page

PRIMER HUMANOSTI: Planjani od početka godine dali više od 180 litara krvi

By Maj 24, 2022 0

Od početka godine stanovnici Velike Plane su dobrovoljno dali više od 180 litara krvi. Ova količina dragocene tečnosti prikupljena je samo u akcijama koje su zajednički organizovali Crveni krst  i Institut za transfuziju krvi u Beogradu.

Sledeća redovna akciju prikupljanja krvi u Velikoj Plani biće organizovana  sutra, u sredu 25. maja. Krv će se, po tradiciji,  prikupljati u holu Centra za kulturu Masuka.
- Ovo je deseta akcija prikupljanja dragocene tečnosti koju organizujemo ove godine. Do sad smo prikupili više od 400 jedinica krvi. U proseku, u svakoj akciji prikupimo oko 40 jedinica od 450 mililitara krvi – kaže Zlatan Korunović, sekretar Crvenog krsta u Velikoj Plani.
Planjanska organizacija Crvenog krsta i Institut za transfuziju krvi godišnje organizuju 25 akcija prikupljanja krvi na teritoriji planjanske opštine.
- Po tradiciji, Velika Plana je među opštinama koje na najbolji način održavaju kontinuitet u akcijama davanja krvi. Retko ko ima takvu kulturu davanja krvi kao Planjani  – Nemanja Džodić, kordinator za Podunavski i Braničevski okrug u Institutu za transfuziju krvi.
Sledeća akcija prikupljanja krvi biće 5. juna u Lozoviku i Miloševcu. Akcija će biti organizovana ispred prostorija mesnih zajednica. U Lozoviku od 9 do 11.30 a u Miloševcu od 12 do 14 časova.
- Moji Lozovičani su dobri i humani ljudi, uvek spremni da priteknu u pomoć ljudima kojima je pomoć potrebna. Pozivam ih da to potvrde i 5. juna, da prikupimo što više krvi – kaže Marija Marković, predsednik Saveta MZ.
Opština Velika Plana dobitnik je Srebrne plakete šampion solidarnosti  Instituta za transfuziju krvi Srbije, kao jedna od lokalnih samouprava u Srbiji koja postiže najbolje rezultate u dobrovoljnom davanju krvi.
Po količini prikupljene krvi u zimskoj kampanji 2021. godine Velika Plana je bila druga u Srbiji, odmah iza šampionske Ljubovije.