Novembar 30, 2022

 

postanska 31.10.22

Primer celoj Srbiji: Velika Plana nema više listu čekanja za vrtiće

Predškolska ustanova „Dečje carstvo“ u Velikoj Plani, svoj 45. rođendan slavi sa 1.100 mališana u 50 vaspitnih grupa – u centralnom objektu u gradu, ali i u drugim objektima u Mesnim zajednicama ove Opštine. 

"Zadovoljavamo potrebe grada kao i svih mesnih zajednica koje funkcionišu na teritoriji Opštine Velika Plana. U ovoj ustanovi radi 125 zaposlenih od čega je njih 95 u neposrednom vaspitno-obrazovnom radu. Predškolska ustanova «Dečje carstvo» u svom sastavu ima jedan objekat u gradu sa 20 radnih soba i prateće prostorije, namenske objekte u Miloševcu, Lozoviku i Velikom Orašju, i prilagođene objekte u Starom Selu, Markovcu, Novom Selu, Donjoj Livadici, Krnjevu,Trnovču, Bresju, Radovanju", kaže Marija Starčević direktor PU "Dečje carstvo" u Velikoj Plani.

Marija Starčević

Od prošle radne godine, sa kapacitetom od 100 mesta za najmlađe, otvoren je novi objekat „Bajka“, izgrađen iz sredstava Vlade Republike Srbije i opštine Velika Plana. Ovom investicijom, „liste čekanja“ za polazak u vrtić u opštini Velika Plana, postale su prošlost. 

VP 5

"Na konkursu koji je upravo završen za najmlađe jaslene grupe u objektu u gradu pozitivno su rešeni svi podneti zahtevi roditelja što se nije dogodilo od osnivanja ustanove. Osim toga, za realizaciju pripremnog predškolskog programa u godini pred polazak u školu, koji je obavezan za svu decu po Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, obezbeđen je obuhvat od 100 odsto", dodaje Marija Starčević.

VP 4

Ovih dana završena je rekonstrukcija objekata u Bresju, Velikom Orašju i Donjoj Livadici. Unapredili su uslove za boravak dece, potpuno su renovirani i adaptirani svi raspoloživi prostori, opremljeni novim nameštajem i didaktičkim materijalom. Deca su dobila najsavremenije uslove za rast i razvoj u ovim seoskim vrtićima. Takođe, u toku je izgradnja potpuno novog objekta vrtića u Krnjevu za koje je sredstva opredelila lokalna samouprava kao i lokalna preduzeća DIS i Podrum Radovanović.

VP 2

"Još jedna višegodišnja dobra praksa ove ustanove je činjenica da je boravak za svako treće dete, i svako naredno dete po redosledu rođenja, besplatan. Odnosno, refundira se iz sredstava lokalnog budžeta Opštine Velika Plana.Kao i u mnogim opštinama i gradovima i uopštini Velika Plana postojao je problem obuhvata dece mlađe od 5.5 godina institucionalno organizovanim predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem pa smo nalazili načine za širenje kapaciteta kako bi u vrtić moglo svako dete. Upravo zato se i pisala Strategija unapređivanja predškolskog vaspitanja i obrazovanja  na nivou jedinice lokalne samouprave i usvojena je na sednici Skupštine Opštine Velika Plana. Njome je predviđena još veća uključenost dece uzrasta od 3 do 5 godina u neke od programa koje nudi PU „Dečje carstvo“", ističe Marija Starčević.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2