Mart 30, 2023

 

postanska 20.03.2023

Javna tribina povodom sprovedenog konkursa za izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću u Smederevu

Konkurs za izradu idejnog vajarskog rešenja spomenika despotu Đurđu Brankoviću u Smederevu, koji je Grad Smederevo raspisao u novembru 2021. godine, završen je 18. aprila 2022. godine predajom konkursnih radova od strane učesnika na konkursu.

Konkurs je raspisan kao pozivni i na učestvovanje je pozvano ukupno sedam autora – vajara, u prvom redu autori iz Smedereva, tri umetnika koja su prihvatila učešće, kao i četiri umetnika sa teritorije Republike Srbije, koji imaju značajne ostvarene rezultate u realizaciji javnih spomenika. Svi pozvani autori odazvali su se pozivu i dostavili svoja konkursna rešenja.

Žiri za ocenjivanje konkursnih radova, koji je Grad Smederevo imenovao u postupku raspisivanja Konkursa, izvršio je ocenjivanje radova i 24. maja 2022. godine sačinio Izveštaj o radu koji je dostavljen Gradu kao Naručiocu. Žiri je izrazio zadovoljstvo kvalitetom sprovedenog konkursnog procesa, kao i ukupnim kvalitetom materijala pristiglih na Konkurs. 

Nakon sprovedene stručne ocene konkursnih radova, Žiri je doneo odluku o dodeli prve nagrade i dve ravnopravne druge nagrade za idejno vajarsko rešenje spomenika despotu Đurđu Brankoviću.

Na osnovu ovoga Grad kao Naručilac doneće Odluku o realizaciji izabranog vajarskog rešenja spomenika.

Svi dostavljeni konkursni radovi biće javno izloženi u holu Centra za kulturu Smederevo od srede, 15. juna 2022. godine.

Javna tribina povodom sprovedenog konkursa biće organizovana u ponedeljak, 20. juna 2022. godine, u koncertnoj sali Centra za kulturu Smederevo, sa početkom u 19.00 časova.

Ulaz na tribinu je slobodan.

Sve detaljanije informacije možete naći na sajtu Grada Smedereva.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2