Print this page

Nagrađeni najbolji učenici i nastavnici

By Juni 14, 2022 0

Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug organizovalo je proteklog vikenda, u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju Smederevo, ispunjenom do poslednjeg mesta učenicima, nastavnicima i roditeljima, tradicionalni svečani skup „Dragulji našeg vremena – čuvari srpskog jezika i književnosti“ povodom završetka takmičarskog ciklusa školske 2021/2022. godine.

Na skupu, koji ovo strukovno udruženje nastavnika Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, organizuje po osmi put, diplomama i vrednim knjigama nagrađeni su učenici osnovnih i srednjih škola koji su osvojili prvo, drugo ili treće mesto na okružnom nivou takmičenja iz književnosti (Književna olimpijada) i na okružnom nivou takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture. Takođe, na skupu su nagrađeni i nastavnici koji su učenike vredno pripremali za takmičenja učeći ih da vole književnost i da neguju srpski jezik, pravopis i jezičku kulturu.

-Primarni cilj ovakvih susreta najuspešnijih uvek je isti – da se i ove školske godine afirmišu najkvalitetniji rezultati nastave srpskog jezika i književnosti i da se javno pohvali znanje, rad, zalaganje i entuzijazam koje su učenici i nastavnici Podunavskog okruga iskazali na takmičenjima Društva za srpski jezik i književnost Srbije u ovogodišnjem takmičarskom ciklusu uprkos izuzetno teškim okolnostima za nastavu i takmičarske pripreme tokom proteklog dvogodišnjeg perioda. Na taj način, u stresnim društvenim okolnostima u kojima deca odrastaju i sazrevaju, kada, nažalost, devijantne pojave nadjačavaju istinske vrednosti, mi šaljemo javnosti jednu lepu poruku – da je znanje ipak najjače oružje i da treba voleti i negovati srpski jezik kao srž nacionalnog i kulturnog identiteta. Danas nagrađujemo 94 učenika, 59 osnovaca i 35 srednjoškolaca, kao i 60 nastavnika srpskog jezika i književnosti, ali važniji od broja nagrada jesu uloženi trud, upornost i motivacija iskazani u takmičarskoj borbi, želja da se nauči više od predviđenog programa nastave i učenja. Ova deca su zaista dragulji našeg vremena i zaslužuju najveću pažnju i podršku – istakla je u pozdravnoj reči Miljana Kravić, predsednica Društva za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug.

Diplome i knjige nagrađenim učenicima osnovnih škola dodelio je Dragan Petković, direktor Osnovne škole „Dimitrije Davidović“ u Smederevu koja je tradicionalno svake godine najbolji domaćin svih gradskih i okružnih takmičenja Društva za srpski jezik i književnost.

Najbolji takmičari osnovnih škola darivani su romanom „Ljubav ima ukus eurokrema“, novim izuzetnim književnim ostvarenjem za decu istaknutog smederevskog pisca Radisava Milića. Najuspešniji srednjoškolci na poklon su dobili ,,Jezičke nedoumice: zablude i mitovi, novo zanimljivo štivo lingviste Pavla Ćosića dok je monumentalna monografija „Ključ od Kosova“ prof. dr Boška Suvajdžića delo kojim su nagrađeni nastavnici.

Domaćini skupa uručili su zahvalnice osnovnim i srednjim školama sa kojima zajedno organizuju takmičenja u našem okrugu, a zahvalnica je uručena i Anici Milojković za darivanje knjiga iz zaostavštine Milosava Slavka Pešića, istaknutog smederevskog književnika, kritičara i novinara. Zahvalnost je iskazana i predstavnicima medija koji kontinuirano prate sve aktivnosti Društva za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug.

Skup takmičara su svojim glumačkim umećem ulepšali mali glumci, članovi dramske sekcije OŠ „Olga Milošević“ iz Smederevske Palanke, izvodeći predstavu „Čarobna bašta“ koja je ove godine na festivalu školskih pozorišta ,,Teatar od snova“ u Lugavčini dobila nagradu za najbolju predstavu u celini. Rađena je prema adaptiranom tekstu Grigora Viteza, u režiji Marije Jagličić, nastavnice srpskog jezika i književnosti uz podršku Sanje Dojčinović, personalnog asistenta.