Print this page

Smederevo bilo domaćin 38. simpozijuma stomatologa

By Juni 14, 2022 0

U smederevskom Centru za kulturu proteklog vikenda je održan 38. simpozijum zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji, koji je okupio specijaliste ove struke iz svih krajeva Srbije. Domaćin skupa bio je smederevski Dom zdravlja.

- Dom zdravlja Smederevo u okviru brige za naše građane, sprovodi niz aktivnosti u oblasti oralnog zdravlja. Prevencija povreda usta i zuba je bitan deo stomatološke prakse, zahteva adekvatnu saradnju sa pacijentima, roditeljima, profesorima, predavačima, ali i sa širom društvenom zajednicom. nadam se da će vam današnji dan biti uspešan i da je ovaj simpozijum prvi u nizu aktivnosti koje sprovodite u okviru vaše delatnosti – rekla je dr Olgica Obradović, direktorka smederevskog Doma zdravlja.

Tema ovogodišnjeg okupljanja stomatologa bila je „Korak ka prevenciji povreda usta i zuba“.

- Veliko zadovoljstvo je da sam ovde, nakon proteklog vremena, jer nismo se dugo viđali, jesmo hibridno, onlajn, ali, evo, vraćamo se tradiciji, po kojoj je prepoznat ovaj simpozijum. Na ovom jednodnevnom skupu predstavljamo nova znanja i iskustva, razmenićemo nove ideje, postavićemo neke nove temelje za zdravstveno-vaspitni rad u pogledu koraka ka prevenciji povrede zuba. Istovremeno, pozivam vas da sledeće godine, ko god je u mogućnosti, ode u Skoplje,  gde se od 11. do 13. maja održava Balkanski kongres stomatologa – rekao je profesor doktor Zoran Mandinić, koji se zahvalio domaćinima na organizaciji skupa.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Jovan Beč istakao je dobru saradnju lokalne samouprave sa Domom zdravlja, najavivši skori početak tradova na izgradnji nove stomatološke ambulante.

- Mi kao grad imamo odličnu saradnju sa direktorkom Doma zdravlja, odvajamo značajna sredstva, preko 66 miliona dinara za Dom zdravlja, ima oko 40 medicinskih radnika koje finansiramo kao grad, a polovina od tog broja su stomatolozi. To ćemo nastaviti da radimo i u budućnosti. Mogu da najavim jednu investiciju koju ćemo realizovati u drugoj polovini godine, završili smo kompletan projekat nove stomatološke centralne ambulante, krajem avgusta, početkom septembra počećemo sa izgradnjom. Investicija je vredna oko milion evra, i siguran sam da će naši stomatolozi imati odlične uslove za rad – rekao je gradonačelnik Beč.

Na skupu je, između ostalog, bilo reči o ulozi kampanje u zdravstvenom vaspitanju i prevenciji povreda zuba, širenju znanja i prevencije na različitim nivoima, uticaju oralnog zdravlja sportista na fizičku spremnost i sportske rezultate, kao i o značaju oralnog higijeničara za prevenciju povreda zuba. Gosti iz Srbije bili su u prilici i da se upoznaju sa kulturno-istorijskim znamenitostima grada domaćina.