Septembar 29, 2022

 

postanski 17.06.22

Smederevo domaćin prvenstva u stonom tenisu za OSI

Prvi deo Prvenstva Srbije u stonom tenisu za osobe sa invaliditetom „Smederevo 2022“ održan je proteklog vikenda u Sportskoj hali.

Više od 90 takmičara iz cele Srbije nadmetalo se u više od 30 ekipa. Pod pokroviteljstvom Paraolimpijskog komiteta Srbije, turnir su organizovali Stonoteniski klub OSI Smederevo i Stonoteniski savez osoba sa invaliditetom Srbije.

-Zahvalio bih se domaćinima koji su prihvatili da budu organizatori ovog prvog dela državnog prvenstva po ekipama. Ujedno, ovo takmičenje se održava u okviru obeležavanja „Dan nazaborava“ u ovom gradu. Ima dosta takmičara, kao i svake godine, naš Savez broji 13 klubova iz cele zemlje i dosta se igrača odazvalo. Ova takmičenja su za nas veoma značajna, zbog međunarodnih takmičenja i svetskih kupova. Ove godine Svetsko prvenstvo se održava u novembru u Španiji, nadam se da će se kvalifikovati što više igrača. Moram da istaknem da su dobri uslovi ovde u Smederevu i nadam se u budućnosti i daljoj saradnji – rekao je

Među takmičarima na Prvenstvu bila je i osvajačica medalja na Paraolimpijskim igrama u pekingu, Londonu, Rio de Žaneiru i Tokiju, svetska i evropska prvakinja, Borislava Perić Ranković.

-Uvek je lepo doći negde gde smo dolazili godinama unazad. Smederevo je poznato po tome da pravi dobar turnir, gde je nama sve prilagođeno, pogotovo otkad dolazimo u ovu halu, jer nam je ovde sve pristupačno. Kada je reč o turniru, drago nam je uvek kada se možemo okupiti bilo kojim povodom, naročito kada je sport u pitanju, jer želimo da promovišemo sport osoba sa invaliditetom i da na najbolji način pošaljemo poruku društvu da možemo i mi, zajedno sa svima, da učestvujemo u svakodnevnom životu i svakodnevnim aktivnostima, i da zajedno možemo da gradimo lepu budućnost za sve nas – navela je Borislava Perić Ranković.

Ovakva okupljanja su, dodaje, i prilika da se osobe sa invaliditetom druže i socijalizuju, što je veoma važno za njihov svakodnevni život.

-Mi pokušavamo na ovaj način da novim osobama sa invaliditetom pokažemo da život nije prestao kada se desila neka nesreća, nego da možemo da nastavimo i dalje da živimo kvalitetno i na najbolji način izvučemo ono što je dobro za nas. Ne govorim o tome da moraju svi da se bave stonim tenisom, bitno je baviti se sportom, izaći iz četiri zida, ući u društvo, u svakodnevne aktivnosti, jer samim tim i govorimo o našim potrebama, ali i o tome da želimo da budemo vidljivi i učestvujemo u stvaranju novog sveta za sve nas – istakla je Perić-Ranković.

Ovo takmičenje u Smederevu značajno je pošto se učešće na njemu boduje, a dobar rezultat donosi više poena za rang listu. Jako domaće takmičenje iznedrilo je i uspešne sportiste na međunarodnom nivou, a u Stonoteniskom savezu OSI Srbije nadaju se da će se niz ostvarivanja dobrih evropskih i svetskih rezultata nastaviti.

-Imamo nade za budućnost, pojavilo se nekoliko mladih takmičara, što za takmičenje u kolicima, što u stojećoj kategoriji, nadam se da nećemo imati prazninu, jer, eto, Borislava, Nada i ja smo već preko deset godina na evropskoj i svetskoj sceni, mi smo nasledili selektora Zlatka Keslera, bio je i Ilija Đurašinović, ranije i domaćin Dejan Oklobdžija bio je deo reprezentacije stare Jugoslavije, tako da se nadam da ćemo nastaviti kontinuitet donošenja medalja sa velikih takmičenja – naveo je Mitar Palikuća, predsednik Stonoteniskog saveza OSI Srbije.

U ime lokalne samouprave prisutne je pozdravio član Gradskog veća za resor socijalne politike Dragan Stanić.

-Ovo je turnir koji se u junu održava svake godine, ujedno ga organizujemo i u znak sećanja na 5. jun i eksploziju u Tvrđavi. Svako ko dođe na ovaj turnir on je već jednu utakmicu dobio, jer oni nastavljaju da se bore, izabrali su život dostojan čoveka, imaju dobre rezultate i ovde i u svetu i pozitivna energija se oseća u ovoj hali. Nama je zadovoljstvo da svake godine možemo da ih pozdravimo u našem gradu i biće nam uvek dragi gosti – rekao je Stanić.

Najbolje rezultate u našoj Sportskoj hali ostvarili su timovi iz Novog Sada, Niša i Zrenjanina. Državno prvenstvo se nastavlja, a do kraja su ostala još tri kola, nakon čega će se znati konačan plasman.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2