Print this page

Nagrada za "Srbiju bez divljih deponija"

By Juni 15, 2022 0

Smederevsko Udruženje “Pro.tok 21”, sa inicijativom „Crveni bedževi“, jedan je od pet nagrađenih učesnika trećeg ciklusa društveno odgovornog programa “Svet kakav želiš”, koji organizuje kompanija A1.

Cilj nagrađenog projekta “Srbija bez divljih deponija” je unapređenje procesa sanacije, uklanjanjanja i sprečavanja nastanka divljih deponija u Republici Srbiji putem digitalnih alata.

-Mi smo pobednici u oblasti zaštite životne sredine i kroz ovu podršku nastavljamo borbu za uklanjanje divljih deponija. Ovog puta kreiramo edukativni serijal koji smo nazvali „Kurs građanske etike“, koji treba da pojedincu na najjednostavniji način objasni koji je najkraći put da prijavi deponiju, da prevenira deponiju, dakle, da se aktivno uključi u delovanje našeg sistema i društva koji već postoji, ali se ne primenjuje. Takođe, pozivaćemo građane da putem naše aplikacije „Prijavi deponiju“, koja je besplatna i može da se skine na obe platforme, prijave još jednom lokalne deponije u Smederevu i širom Srbije, i da se priključe zajedničkoj peticiji. Mi pokušavamo ovoga puta da odavde iz Smedereva proširimo priču na celu Srbiju, jer imamo te korisne alate, a tako se i zove naš projekat „Srbija bez divljih deponija“ – objašnjava Nataša Rašković iz ovog udruženja.

Za program “Svet kakav želiš”, vredan 2,5 miliona dinara, prijavljeni su projekti iz oblasti javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije, a osim smederevskog, nagrađeni su i učesnici iz Tršića, Kosjerića, Bačke Palanke i Sombora.

U oblasti javnog zdravlja pobednički projekat je „saMAMAma“ udruženja StartHab čiji je cilj unapređenje psihološkog blagostanja i položaja porodilja, kroz usluge praćenja i informisanja javnosti i direktnog rada sa porodiljama. Na polju obrazovanja nagrađena su dva projekta – „I-Robot“ udruženja Primenjena fizika i elektronika, koji ima za cilj da omogući radoznaloj, talentovanoj i motivisanoj deci besplatan praktičan i teorijski rad uz mentorstvo vrhunskih stručnjaka iz oblasti robotike, elektronike, veštačke inteligencije i „Škola dobre volje, volonter/ka deci na usluzi“ Somborskog edukativnog centra, kao volonterska inicijativa koja podrazumeva dostupnost i viši kvalitet obrazovanja za svu decu, uz dodatne volonterske podrške deci iz ranjivih grupa kada je reč o njihovom školskom postignuću u formalnom obrazovanju. U segmentu ekologija, osim iz Smedereva, istakla se inicijativa „Kutak za oporavak“ čiji je nosilac Poljoprivredna škola sa domom učenika Bačka Topola, sa ciljem podizanje ekološke svesti građanstva i učenika, kao i zaštite prirode kroz lečenje povređenih ptica.

Selekciju projekata vršio je tim eksperata iz oblasti javnog zdravlja, obrazovanja i ekologije: Vladimir Đurđević, meteorolog i profesor Fizičkog fakulteta, Anđelka Grujičić, lekarka u oblasti javnog zdravlja i specijalistkinja socijalne medicine i Nemanja Đorđević, naučni komunikator i ekspert za obrazovne politike. Partner kompanije A1 Srbija na programu „Svet kakav želiš“ je regionalna organizacija Propulsion.

Uz novčanu nagradu, pobednicima ovog ciklusa biće obezbeđeno i mentorstvo za realizaciju projekata koji unapređuju kvalitet života lokalne zajednice i podstiču rešavanje izazova sa kojima se ona suočava. Nagrađeni projekti biće implementirani od 1. juna do 31. oktobra 2022. godine.

 

Last modified on Četvrtak, 16 Juni 2022 08:54