Juni 29, 2022

 

postanski 17.06.22

Miholjski susreti sela i ove godine u Smederevu

Ministarstvo za brigu o selu i ove godine potpisalo je ugovore sa 87 jedinica  lokalnih samouprava za dodelu bespovratnih sredstava po javnom konkursu za organizovanje manifestacije "Miholjski susreti sela". 

Manifestacija traje od 28. juna  do 1. decembra tekuće godine, a ukupan iznos dodeljenih sredstava za ove namene iznosi 41,3 miliona dinara. Podnosioci prijave su jedinice lokalne samouprave, koje same osmišljavaju program manifestacije. Posetioci će moći da vide nadmetanja u veštinama i disciplinama, bacanje kamena s ramena, potezanje konopca, kulturne sadržaje, literalne sastave učenika, takmičenje u kulinarskim veštinama. Maksimalan iznos po jednoj prijavi iznosi 500 hiljada dinara. 

Očekuje se učešće oko 1.300 sela i oko 150.000 učesnika i posetioca.Grad Smederevo je i ove godine konkurisao za sredstva Ministarstva za brigu o selu u cilju organizovanja manifestacije "Miholjski susreti sela". Podsećanja radi, prošle godine su tim povodom bile organizovane manifestacije u Lugavčini, Vranovu i Mihajlovcu. Ove godine će sredstva Ministarstva biti usmerena na organizovanje Miholjskih susreta sela u Saraorcima, Lipama i Maloj Krsni. Kao i prošle godine, i ove godine učešće će imati sva ona sela koja imaju kulturno-umetnička društva, gde će se predstaviti igrom i pesmom, kao i udruženja žena sa teritorije Smedereva koja će pokazati tradicionalna srpska jela, običaje, kulturno nasleđe i sve one elemente značajne za opstanak naših sela.

- Velika zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću i Ministarstvu za brigu selu zbog činjenice da upravo ovakvim programima mi čuvamo naša sela od zaborava. Smederevo je jedan od onih gradova koji može da se pohvali bogatim kulturnim nasleđem, imamo Smederevsku jesen, Nušićeve dane, Svetosavke svečanosti, Smederevska pesnička jesen, ali zahvaljujući sredstvima resornog Ministarstva mi sada možemo i naša sela da prikažemo bolje – rekao je gradonačelnik Jovan Beč u svom obraćanju.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2