Juni 29, 2022

 

postanski 17.06.22

Trostav vazdušnom puškom prvi put u Smederevu

Na strelištu u Sportskoj hali Smederevo u sredu je, po prvi put, održano takmičenje u trostavu vazdušnom puškom.

Nova sportska disciplina je u razvojnom programu Streljačkog saveza Srbije od 2018. godine, a za njeno održavanje na strelištu u Smederevu bila je neophodna rekonstrukcija velike pucaone. Streljački savez Srbije je ovu disciplinu uveo kako bi mladi strelci trostav mogli da treniraju tokom cele godine, a i da bi se prilagodili za period kada počinju da se takmiče u olimpijskom trostavu standardnom malokalibarskom puškom. Pobednici trećeg kola Kupa Srbije u vazdušnom trostavu su David Aćimović iz Gornjeg Milanovca i Sofija Adamović iz Stare Pazove.

Streljačka družina „Smederevo“ kontinuirano ulaže u rad kako najmlađih kroz Školu streljaštva, preko svih takmičarskih kategorija, ali i u nabavku ne samo osnovnih sredstava za rad, meta, dijabola i malokalibarske municije, već i finansijskih zahtevnijih projekata, poput nabavke novog oružja, savremenih elektronskih meta i nove opreme. Poslednja u nizu investicija, u saradnji sa Streljačkim savezom Smederevo, koji je podneo najveći deo finasijskih troškova, desila se tokom ovog meseca, kada je zbog potreba održavanja treninga i takmičenja u novoj sportskoj disciplini, trostav vazdušnom puškom, urađena rekonstrukcija velike pucaone na vazdušnom strelištu u Sportskoj hali Smederevo. Postavljen je nov pod i novi nosači za postavljanje meta za klečeći i ležeći stav (do sada su postojali samo za stojeći stav), i zamenjeni su fiksirani streljački stolovi novim modularnim. Rekonstrukcija je obavljena u veoma kratkom vremenskom roku ne omevši u velikoj meri redovno održavanje treninga na strelištu. Ovom rekonstrukcijom stvoreni su svi neophodni uslovi da se treninzi i takmičenja i u novoj sportskoj disciplini, trostav vazdušnom puškom 3×20 (tri puta dvedeset) dijabola za kadete i kadetkinje, koja je u razvojnom programu Streljačkog saveza Srbije od 2018. godine, održavaju i na smederevskom vazdušnom strelištu. Do sada su takmičenja u trostavu održavana samo na vazdušnom strelištu u Novom Sadu. Cilj uvođenja nove discipline, pre četiri godine, u Streljačkom savezu Srbije bio je da se strelcima kadetskog uzrasta približi tehnika gađanja trostava, kako bi se što lakše prilagodili kada ovu disciplinu počnu da gađaju malokalibarskom puškom, u juniorskom takmičarskom programu.

Prvo takmičenje koje je održano na renoviranom strelištu u Smederevu bilo je treće kolo Kupa Streljačkog saveza Srbije u B programu. Učestvovalo je 9 kadeta i 21 kadetkinja. U kategoriji kadeta pobedio je David Aćimović iz Streljačke družine „Dragan Jevtić Škepo“ iz Gornjeg Milanovca sa 583 kruga. Srebrnu medalju osvojio je njegov klupski drug Stefan Agović sa 576 krugova, a bronzanu Mihajlo Kresojević iz Streljačkog kluba „Mladost“ iz Inđije sa 570 krugova. U kategoriji kadetkinja trijumfovala je Sofija Adamović iz Streljačke družine „Jedinstvo“ iz Stare Pazove sa 591 krugom, što je bio i rezultat dana. Srebrnu medalju osvojila je Emilija Jovanović iz Streljačkog kluba „Oko Sokolovo“ iz Kosjerića sa 588 krugova, a bronzanu Iva Rakonjac iz Streljačke družine „Pančevo 1813“ sa 586 krugova.

Streljačku družinu „Smederevo“ predstavljala je Natalija Jovanović, koja se sa 576 krugova plasirala na dvanaesto mesto. Naredne nedelje na istom mestu održaće se finale Kupa Srbije u istoj disciplini, na kome će nastupiti po deset najboljih kadeta i kadetkinja iz tri kola kupa.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2