Juni 29, 2022

 

postanski 17.06.22

Međunarodna izložba "Wine route and food" u Smederevu opravdala očekivanja

Festival "Wine route and food" i ove godine održan je u Smederevskoj tvrđavi na radost brojnim ljubitelja gastronomije.

Uz prigodan program udruženje Wine route and food potrudilo se da posetioci kako iz Smedereva tako iz drugih gradova u okruženju osete lepotu i čar u piću Bogova,a i da probaju razne sireve, pršutu i nesvakidašnje proizvode. Ove godine izlagali su proizvođači vina sa prostora Srbije, ali i iz Slovenije i Makedonije.

IMG 3774.JPG

Manifestaciju je otvorio Senad Mahmutović državni sekretar  ministarstva poljoprivrede, koji je sa predstavnicima gradske vlasti istakao poseban značaj ovakvih dešavanja.

Udruženje građana „Put vina i hrane“, uz podršku Grada Smedereva, prošle godine organizovalo je u Malom gradu Smederevske tvrđave prvi Međunarodni festival „Put vina i hrane“.

Iako prvi, bio je to događaj na izuzetno visokom nivou, dostojan čak i manifestacija koje se organizuju u visokim diplomatskim krugovima. Ovogodišnji ga je prevazišao.

- Reakcija građana na ideju Udruženja da napravi ovakav festival pokazuje da je ovo pun pogodak. Odziv izlagača bio je fantastičan, kao i komentari posetilaca. I lokalna samouprava je prepoznala ovu ideju kao turistički potencijal. Zahvaljujemo im se na tome i nadamo se da je pred ovim festivalom budućnost. I sam prostor nemerljive istorijske vrednosti, Mali grad Smederevske tvrđave, specifičnost je ovog festivala, rekao je za ePodunavlje Miloš Milosavljević, predstavnik udruženja građana „Put vina i hrane“ iz Smedereva.

Milosavljević objašnjava tu specifičnost prostora, zbog kojeg je i sam festival spontano dostigao zavidan nivo perfekcionizma.

- Mali grad Smederevske tvrđave, kao nekadašnja prestonica srednjovekovne Srbije, prosto zahteva poseban pristup. Ako tome dodamo i kulturu koju promocija vina sa sobom nosi, rezultat ne može da izostane. Baš to su nam apostrofirali izlagači iz Srbije, Makedonije i Slovenije. A vino bez hrane ne ide, kaže Milosavljević.

Foto: Nenad Pavlović

Last modified on Četvrtak, 23 Juni 2022 16:13

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2