Februar 09, 2023

 

postanska 18.01.23

Skupština Grada Smedereva 29. juna

Skupština Grada Smedereva, 14. po redu, zakazana je za sredu, 29. jun u 10 časova.

Prema predlogu dnevnog reda, pred odbornicima će se naći 14 tačaka. Najvažnija među njima je prvi ovogodišnji rebalans budžeta, kojim je predviđeno uvećanje prihoda i rashoda za 323 miliona dinara, pa je tako novim predlogom odluke procenjen na 4 milijarde 450 miliona, umesto prvobitno utvrđenih 4 milijarde 130 miliona dinara. 

Do promena dolazi, pre svega, usled značajnog globalnog povećanja cena energenata, zbog čega je neophodno obezbeđivanje sredstava za redovno servisiranje stalnih troškova korisnika javnih sredstava – škola, vrtića, javnih preduzeća i ustanova. Kako saznajemo, lokalna samouprava će, radi obezbeđivanja nesmetanog funkcionisanja javnih preduzeća, subvencionisati njihovo poslovanje, za šta će rebalansom biti izdvojeno dodatnih 43,7 miliona dinara, od čega je najveći deo, čak 35 miliona namenjen JP „Grejanje“ za kupovinu mazuta za narednu grejnu sezonu.

Prihodi i rashodi su, tvrde nadležni, realno odmereni, a prostor za uvećanje budžeta i uverenje u njegovo ostvarenje daju i preneta sredstva iz prethodne godine u iznosu od 520 miliona dinara, kao i tekući priliv koji je dobro procenjen.
U skladu sa rebalansom, pred odbornicima će se naći i predlozi za davanje saglasnosti na izmene i dopune programa poslovanja javnih preduzeća i ustanova u tekućoj godini.

Odbornici će se izjašnjavati i o predlogu odluke o prodaji stanova koji su u javnoj svojini, ispod tržišne cene, radi rešavanja stambenih potreba izbeglica, kao i predlog odluke o pribavljanju nepokretnosti u javnu svojinu grada putem izgradnje. Reč je o novom objektu vrtića koji treba da bude izgrađen u Radincu, a za koji je sredstva obezbedilo Ministarstvo prosvete.

Skupština grada raspravljaće i o predlogu odluke o sufinansiranju i finansiranju boravka trećeg i svakog sledećeg deteta u porodici u predškolskoj ustanovi „Naša radost“.

Među tačkama dnevnog reda je i predlog odluke o funkcionisanju i organizaciji civilne zaštite, izradi plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane u Saraorcima, i predlog odluke o izmeni i dopuni prostornog plana grada Smedereva.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2