Print this page

Raspušteni skupština, upravni i nadzorni odbor Crvenog krsta Smederevo

By Juni 30, 2022 0

Ovakva odluka je doneta primenom Statuta Crvenog krsta Srbije, a nakon kontrole rada Crvenog krsta Smederevo, objavio je RTS

 Kontrola je sprovedena zbog složene situacije u organizaciji Crvenog krsta Smederevo koja predstavlja ozbiljan rizik po reputaciju i integritet Crvenog krsta Srbije.

Nadzorom je utvrđeno da su odgovorni u Crvenom krstu Smederevo, u kontrolisanom periodu, donosili odluke koje su direktno uticale na trošenje finansijskih sredstava na neracionalan i nezakonit način.

Takođe, doneta je odluka i da se povlači saglasnost za imenovanje Tomislava Živanovića za sekretara Crvenog krsta Smederevo.

Crveni krst Srbije obratiće se nadležnim državnim organima kako bi se utvrdio stepen odgovornosti onih koji su učestvovali u nezakonitim radnjama i spreman je da sarađuje sa institucijama sistema u cilju poštovanja pravnih propisa Republike Srbije.

Organizacijom će do izbora novih organa i ukupne normalizacije stanja upravljati petočlani privremeni organ, Odbor, koji će predvoditi predsednica Odbora Biljana Gvozdenović.

Primarni zadatak Odbora biće obezbeđivanje nesmetanog i kontinuiranog obavljanja humanitarnih aktivnosti, kako korisnici usluga Crvenog krsta Smederevo ni na koji način ne bi bili ugroženi, navodi se u saopštenju generalnog sekretara Crvenog krsta Srbije Ljubomira Miladinovića, koje je dostavljeno redakciji RTS-a u Smederevu.