Print this page

Počelo čišćenje divljih deponija u Smederevu

By Juli 07, 2022 0

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Jelena Tanasković obišla je danas u Smederevu radove na uklanjanju divlje deponije u naselju Godominsko polje, čime je počela realizacija projekta prevencije nelegalnog odlaganja otpada i uklanjanje u 2022. godini.

Ukupna sredstva za realizaciju ovog projekta iznose 7.648.334 dinara. Tanasković je istakla da se projekti čišćenja divljih deponija uz podršku ministarstva realizuju u 34 gradova i opština, a u Smederevu će biti očišćena smetilišta na tri lokacije. 

– Ministarstvo zaštite životne sredine uložilo je značajna sredstva u Smederevu u predhodne dve godine. Kroz javni konkurs za čišćenje divljih deponija ove godine je Smederevu dodeljeno 3.5 miliona dinara, a planirano je da sve tri lokacije budu očišćene u prvoj polovini avgusta. Uklanjanje divljih deponija je jedan od prioriteta ministarstva iz kojeg dolazim i na tome intenzivno radimo, rekla je Tanasković.

Državna sekretarka je istakla da je ministarstvo opredelilo značajna sredstva i za video nadzor kako bi se sačuvale očišćene lokacije. Prema njenim rečima, za manje od godinu dana biće očišćeno više od 700 divljih deponija i smetilišta.
- Divlje deponije jedan su od najvećih ekoloških problema u Srbiji i zato su za nas ovo projekti od velikog značaja. Ispred ministarstva, želim da zahvalim gradonačelniku Jovanu Beču i njegovom timu što su kandidovali kvalitetne projekte i aktivno učestvuju u različitim konkursima ministarstva, rekla je Tanasković.

Prema njenim rečima, pored čišćenja divljih deponija, u Smederevu se ulaže i u projekte pošumljavanja, zaštite zemljišta, zamenu kotlarnica i individualnih ložišta. 

Gradonačelnik Smedereva Jovan Beč zahvalio se državnoj sekretarki Jeleni Tanasković na današnjoj poseti. 

- Ministarstvo je u cilju sprečavanja zagađenja životne sredine nelegalnim odlaganjem otpada obezbedilo sredstva u iznosu od 3.5 miliona dinara, a učešće grada iznosi 4.148.334 dinara. Danas su radovi otpočeli na lokaciji Godominsko polje, a biće nastavljeni na još dve lokacije u Smederevu, Vampirača i Obilaznica. Još jednom veliko hvala Ministarstvu zaštite životne sredine i ministarki Ireni Vujović za sve što je do sada urađeno za naš grad. Na sastanku smo danas razgovarali i o postavljanju transfer stanice, kao jednom od najvećih problema za naš grad. Projekat se radi, siguran sam da ćemo imati podršku ministarstva na tom putu, istakao je gradonačelnik Jovan Beč u svom obraćanju.