Septembar 29, 2022

 

postanski 17.06.22

Stižu tropske vrućine

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenja zbog izuzetno visokih temperatura prognoziranih za Srbiju, predviđenih za naredni period.

Upozorenje se odnosi na period od 20. do 26. jula, s tim što će do 22. jula maksimalne temperature biti od 34 do 37, a za vikend i početkom naredne sedmice još toplije, sa temperaturama od 37 do 40 stepeni.

Na snazi će od srede biti žuto meteo-alarm koji označava da vreme može biti potencijalno opasno, te da vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez, ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Ne treba preduzimati nepotrebne rizike.

Od vikenda moguće je da bude proglašen i narandžasti meteo-alarm, što znači je vreme veoma opasno, odnosno da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Dodaje se da treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova, kao i pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Takođe, RHMZ je izdao i jedno hidrološko upozorenje – da će se na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Jadru, Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrednostima 95%-ne obezbeđenosti, odnosno biološkom minimumu.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2