Septembar 29, 2022

 

postanski 17.06.22

Samo dva odeljenja prvog razreda u "Despot Đurađ"

U predstojećoj školskoj godini, srednja Tekstilno-tehnološka i poljoprivredna škola „Despot Đurađ“ će, zbog slabog interesovanja, upisati samo 60, od planiranih 150 učenika, odnosno samo dva odeljenja prvog razreda, epilog je ovogodišnjih rezultata i rasporeda učenika nakon završnog ispita.

Posle dva upisna kruga, na osnovu liste želja koje svršeni osnovci popunjavaju, u ovoj školi mogu da budu formirana samo dva odeljenja i to budućih veterinarskih i tehničara za zaštitu životne sredine, potvrđeno nam je u Odeljenju školske uprave u Smederevu.

U odnosu na prethodne godine, ove je izostalo interesovanje za modne krojače, pekare, mesare i prehrambene tehničare.

-Mali broj učenika koji su neko od ovih zanimanja izabrali, pošto nema uslova za formiranje odeljenja, na osnovu popunjene liste želja, automatski je prebačen u druge škole, pre svega na neke od smerova u Tehničkoj, ali i u Gimnaziju. Zbog toga će, sasvim izvesno, nastavnici koji drže nastavu za zanimanja mesara, pekara, modnog krojača i operatera u prehrambenoj industriji  u proseku imati od 5 do 10 odsto manji fond časova, jer su ova odeljenja za prvi razred rasformirana po odluci resornog ministarstva – objasnio je za naš portal Danijel Nikolić iz Odeljenja školske uprave u Smederevu.

Prema zvaničnim raspoloživim podacima, prethodne školske godine srednju Tekstilno-tehnološku i poljoprivrednu školu „Despot Đurađ“ pohađalo je 470 đaka, dok je četvrti razred brojao 92 učenika, a škola je imala 97-oro zaposlenih, od čega je 61 nastavnik.

Inače, nakon drugog upisnog kruga posle završnog ispita u junu, za svršene osmake nova prilika za polaganje male mature je u avgustu. Prema podacima Odeljenja školske uprave  za ovaj rok ostalo je 33-oje učenika, a reč je o kandidatima koji  iz opravdanih razloga nisu došli na polaganje u junu i đacima koji su  se pojavili samo na nekim od testova na završnom ispitu. Mali je broj onih koji tada zbog negativnih ocena nisu mogli polagati malu maturu.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2