Print this page

Promocija knjige "Trava i nebo"

By Juli 20, 2022 0

U petak, 22. jula, u 19 časova u lapidarijumu Muzeja u Smederevu biće održana promocija knjige autorke Jasminke Nadaškić Đorđević, najavljuju iz ove ustanove.

-Višegodišnji i sistematičan rad na negovanju haiku poezije svrstao je našu pesnikinju Jasminku Nadaškić Đorđević u vrsne predstavnike ove u svetu dobro poznate i priznate poetske forme. Nova knjiga „Trava i nebo“ obuhvata originalno stvaralaštvo autorke – izbor iz njene haiku poezije, objavljivane od 1990. godine do danas u svetu i kod nas, i to na srpskom, engleskom i u prevodima na niz stranih jezika, što ovu zbirku čini posebno dragocenom, kako za sadašnje, tako i za buduće čitaoce haiku poezije uopšte. Knjiga sadrži četiri ciklusa, koji su naslovljeni: Ustalasana trava, More maslačaka, Vek kapi rose, Papirnate ptice. Autorka je želela da nam podari na uvid gde i kada je objavljivala svoje haikue, na koje jezike su prevođeni, koje nagrade je dobila. Svaki haiku ima svoju mini bibliografiju. Zbog svih ovih karakteristika „Trava i nebo“ jeste i svojevrstan haiku dnevnik. U svom naumu je i uspela. Komponovala je svoje haiku životno delo, koje se  može čitati i bez detalja o publikovanju svake pesme, ali nam sa svim tim detaljima donosi presan haiku život Jasminke Nadaškić Đorđević koji je više nego bogat i uspešan – navedeno je u pozivnom saopštenju.

Na promociji knjige stihove će pored same autorke predstaviti i Svetlana Mladenović, Vera Horvat, Marina Milenković, Miljan Guberinić i Dragan Pavlović.

Jasminka Nadaškić Đorđević je rođena u Smederevu 1958. godine. Piše klasičnu poeziju i haiku i bavi se umetničkom fotografijom. Član je Udruženja književnika Srbije. Dobila je veći broj nagrada, kako u zemlji za klasičnu poeziju, tako i u inostranstvu za haiku. Njena klasična poezija prevođena je na engleski i bugarski, a haiku poezija na engleski, francuski, nemački, japanski, slovenački, holandski, bugarski, irski, mađarski, ruski, rumunski i češki jezik. Objavljuje poeziju u domaćim i stranim časopisima, a zastupljena je u mnogim antologijama, zajedničkim zbirkama  i zbornicima. Dobila je veći broj nagrada, kako u zemlji za klasičnu poeziju, tako i u inostranstvu za haiku.