Septembar 29, 2022

 

postanski 17.06.22

Episkop Ignjatije služio Svetu Liturgiju povodom slave Sveti Despot Stefan

Episkop Ignjatije sa sveštenstvom služio je danas Svetu Liturgiju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Luke u Smederevu, povodom obeležavanja slave Sveti Despot Stefan.

Srpska Pravoslavna Crkva danas slavi Svetog Stefana - despota srpskog. Sina Svetog kneza Lazara, prvog viteza Reda Zmaja, prijatelja evropskih vladara, filosofa i prosvetitelja.

Stefan Lazarević je jedinstven i idealan Srbin. Ličnost koja u sebi  sjedinjuje sve vrline svojih velikih prethodnika na srpskom prestolu. Pobožnost i učenost Svetog Save, hrabrost i vojnu veštinu Dušana Silnog, državotvornu mudrost Stefana Nemanje, zadužbinarstvo Milutina i nebozemnu etiku svog nezaboravnog oca mučenika Lazara.

Njegova borba za opstanak srpskog naroda i države na razmeđi istorijskih epoha i pod naletom turske sile nadahnuće je i za savremeni trenutak, u kojem smo u procepu između svetova i pod udarom moćnih neprijatelja.

Stefan Visoki je u takvim teškim okolnostima uzvisio Srbiju, osnovao Beograd, otvorio rudnike, zidao manastire i bio pokrovitelj i zaštitnik pravoslavne kulture i njenih najboljih predstavnika, koji su u njegovoj despotovini našli utočište od turskog varvarstva.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2