Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

Slab odziv za popisivače u Smederevu, a zarada i do 55.000

Od 22. jula teče rok za prijavu zainteresovanih kandidata za obavljanje posla popisivača tokom predstojećeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koje Republički zavod za statistiku organizuje od 1. do 31. oktobra ove godine.

Prema podacima nadležnih, u Smederevu je zabeležen slab odziv, zbog čega je upućen poziv lokalnom stanovništvu da se prijave za ovaj posao, za koji je, na teritoriji 11 lokalnih samouprava Podiunavskog i Braničevskog okruga potrebno 900 kandidata.

- Posao je obiman, to je najsveobuhvatnija i najkompleksnija akcija koju Republički zavod za statistiku sprovodi, kao i ranijih godina, odlučeno je da jedan deo poslao preuzmu lokalne opštinske ili gradske popisne komisije, što zavisi od tipa naselja. Rađen je odabir opštinskih regionalnih koordinatora, u toku je obuka instruktora po svim lokalnim samoupravama u Srbiji. Kandidati imaju petodnevnu obuku, na kraju obuke će biti testiranje, i najbolji će proći, u cilju najsvrsishodnijeg obavljanja predstojećeg posla koji ih očekuje. Iskoristio bih ovu priliku, pošto prema apikaciji preko koje možemo pratiti prijavljivanje, primećujemo da odziv nije baš tako sjajan, negde na oko 50 odsto na nivou Republike, da zamolim sugrađane, prvenstveno mlađu da se prijave na konkurs, da odu na sajt Republičkog zavoda gde će dobiti detaljna objašnjenja za elektronskiu prijavu – navodi Dragan Spasojević, načelnik područnog Odeljenja Republičkog zavoda za statistiku u Smederevu.

Za prijavu je potrebno ispuniti opšte uslove – da lice ima 18 godina, stručnu spremu i da nije osuđivano, pojašnjava Spasojević. Sve će se raditi anketnim metodom putem računara. Na tertoriji Srbije biće angažovano oko 15.000 popisivača i više od 2.500 instruktora, a jedan popisivač trebalo bi da obuhvati 250 domaćinstava, odnosno oko 700 lica.

- Za sada sve pripreme idu planiranim rokovima. Popisivači će imatu tronedeljnu obuku koja počinje krajem avgusta. Biće organizovana po punktovima, otprilike, na svakom punktu će biti od 30 do 40 ljudi. Smederevu je potrebno oko 260 ljudi, obuka će biti na 7-8 punktova, od čega će 2-3 biti u gradskoj sredini, po jedan u nekom moravskom i šumadijskom selu, kao i u prigradskim naseljima. Pokušaćemo da napravimo selekciju, da instruktori budu što bliži tom lokalnom punktu, jer moje iskustvo govori da je lakši ulazak u domaćinstvo, što je osnovna svrha popisivača, ukoliko je osoba poznata lokalnoj zajednici. Pitanja ostaju, kao i ranijih godina, opšta, od veroispovesti, nacionalna pripadnost, jezik, zagarantovana je tajnost podataka. Nadoknada za tih mesec dana, za one koji ostvare taj pun krug, ide od 50 do 55 hiljada dinara – dodaje Spasojević.

S obzirom na to da je korona virus ponovo pojačao svoju aktivnost biće obezbeđena zaštita instruktora i popisivača, a  ukoliko brojke budu visoke i stanje ozbiljno, postoji i mogućnost odlaganja popisa. Spasojević se nada da do toga neće doći, pošto je popis trebalo da bude obavljen prošle godine, i već jednom je odložen. Nakon ovoga, čeka nas dodaje, 2023-eće,  popis poljoprivrede.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2