Print this page

Položen kamen temeljac za novi vrtić u Radincu

By Avgust 04, 2022 0

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i gradonačelnik Jovan Beč položili su kamen temeljac za izgradnju novog objekta predškolske ustanove Naša radost u Radincu.

Grad će nastaviti da radi na merama populacione politike, istakao je gradonačelnik Jovan Beč, najavivši da će do kraja godine biti gotov projekat za izgradnju još jednog vrtića u Smederevu.

- Radinac je najveća seoska mesna zajednica u našem gradu, koja broji preko 7.000 stanovnika. Na području Radinca se nalazi i železara, tako da je potreba za vrtićem i te kako velika. Znate i sami da imamo veliku listu čekanja, imamo višegodišlji problem kad je u pitanju upis dece u vrtić, i nadam se da ćemo ovim objektom rešiti veliki deo problema. Od ovoga neće imati koristi samo meštani Radinca, nego i okolnih sela Vranova, Lipa i Ralje i mesna zajednica „25.maj“, tako da ćemo jedan deo problema rešiti kada ovaj vrtić izgradimo. Do kraja godine završićemo projekat centralnog vrtića i da očekujem da ćemo do kraja sledeće godine krenuti sa izgradnjom i da ćemo onda konačno rešiti sve probleme kada je u pitanju upis dece u vrtić – rekao je gradonačelnik Beč, zahvalivši nadležnom ministarstvu , ali i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čiju će, kako je istakao, politiku kada je reč o izgradnji infrastrukture grad nastaviti da prati.

Objekat novog vrtića biće podignut pored osnovne škole „Ivo Andrić“, a za izgradnju je angažovano preduzeće „Modulor“ d.o.o. iz Beograda.

Objekat će biti površine preko 1.600 metara kvadratnih, a moći će da primi 250 mališana. Rok za završetak radova je godinu dana, a sredstva u iznosu od 169 miliona dinara su obezbezbeđena iz kredita Svetske banke.

- Okupili smo se lepim povodom, započinjemo izgradnju novog vrtića u Radincu, mestu koje zaista ima i veliki broj dece i mislim da zaslužuje pažnju Vlade Republike Srbije, naravno, u koordinaciji sa lokalnom samoupravom. Napravili smo vin-vin situaciju u kojoj će sve biti urađeno na dobrobit naših građanki i građana, i naravano, pre svega onih najmlađih. Ono što jeste orijentacija naše Vlade, to je veći obuhvat dece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem i to jeste strateški cilj Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Širom Srbije gradimo ili dograđujemo vrtiće, uz podršku Svetske banke obezbedili smo kreditna sredstva i gradimo  ili dograđujemo ukupno 23 vrtića, ali i adaptiramo i opremamo prostore u manjim sredinama čime ćemo obezbediti ukupno 11.000 mesta za mališane, uz podršku Fondacije „Novak Đoković“. Novi vrtić u Radincu je 11-ti objekat ove vrste na kome započinjemo radove, završetak očekujemo za godinu dana, ali zavisi od izvođača, to može da bude i pre roka. Ovo je najbolji način da pružimo podršku i roditeljstvu, ovim modelom brišemo liste čekanja i omogućavamo roditeljima da dok rade svoje mališane ostave na brigu vaspitačima u više nego adekvatnom prostoru – naveo je ministar Ružić, dodavši da će država nastaviti da radi na populacionoj politici kako bi popravila demografsku sliku zemlje, na šta je Vlada Srbije fokusirana.