Novembar 30, 2022

 

postanska 31.10.22

Laž i tragedija u Mešinom "Dervišu"

By Septembar 19, 2022 0

Sa ciljem popularizacije književnosti, u sklopu svojih redovnih aktivnosti, Narodna biblioteka Smederevo i Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug, obeležavaju 40 godina od smrti velikog jugoslovenskog književnika Mehmeda (Meše) Selimovića.

Povodom toga, gost tribinskog programa biće prof. dr Aleksandar Jerkov, književni kritičar, antologičar, teoretičar i istoričar književnosti, redovni profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu i direktor Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Tema predavanja prof. dr Aleksandra Jerkova: Laž i tragedija u Mešinom Dervišu, a i Pekićevom Kako upokojiti vampira.

-Budući da se u tumačenju romana „Derviš i smrt“ javlja pitanje tragedije, koje se može tumačiti u raskolu Mešinog životnog iskustva i stvaralaštva, u razumevanju srpske imaginacije od epske pesme „Zidanje Skadra“ do Pekićeve proze i širokom luku istorije ideja od Hegela, preko Fridriha Direnmata, Rudolfa Štajnera, sve do Džudit Batler, prof. Jerkov će svojim predavanjem napraviti kompleksan osvrt na niz književnih i filozofskih koncepcija koje su u vezi sa stvaraštvom velikog jugoslovenskog pisca po čijim se delima može mudrije živeti nego po najboljim poukama filozofa ili religije – navode organizatori u najavi događaja.

Predavanje će prof. Jerkov održati u ponedeljak, 26. septembra, u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu u Smederevu, sa početkom u 19.00 časova.

Organizatori ovog kulturnog događaja pozivaju sve zainteresovane nastavnike, učenike i druge ljubitelje književnosti Smedereva i okolnih gradova da prisustvuju tribini.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2