Mart 30, 2023

 

postanska 20.03.2023

Trio Nede Nikolić u Centru za kulturu

By Oktobar 27, 2022 0

Trio Nede Nikolić, koji donosi muzički spoj frule, klavira i kontrabasa, održaće koncert u Centru za kulturu Smederevo u petak, 28. oktobra, sa početkom u 20 sati, u Koncertnoj dvorani. Pored Nede Nikolić (frula) trio koji će nastupiti čine Nemanja Nikolić (klavir) i Aleksandar Petrović (kontrabas). Ulaz na koncert je slobodan.

Trio Nede Nikolić predstavlja različite muzičke stilove, svirajući aranžmane izvornih melodija, etno-džeza, sevdaha, i melodije druge tradicije nama ne toliko poznate, ali ipak bliske. Kao student Irske svetske akademije muzike i plesa, Neda širi zvuk srpske tradicionalne muzike i kombinuje našu muziku sa irskom tradicionalnom muzikom. Istraživanje novih mogućnosti frulaške prakse nastavlja se i na ovom koncertu. Spoj frule, klavira i kontrabasa donosi novi zvuk i prikaz tradicije Balkana sa primesama drugih melodijskih pravaca. Neda implementira zvuk frule u različite žanrove, ali zadržava svoje korene i tradiciju stvarajući na osnovi srpske i balkanske tradicionalne muzike. Na ovaj način gradi svoje ime i stvara novi pravac u frulaškoj praksi. Zajedno sa svojim vrsnim kolegama, Nemanjom Nikolićem za klavirom i Aleksandrom Petrovićem na kontrabasu, prikazaće frulu u novom svetlu.

Neda Nikolić diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, smer Etnomuzikologija. Master studije trenutno završava u Irskoj, na Irskoj svetskoj akademiji muzike i plesa gde će nastaviti i doktorske studije ove godine, istražujući interkulturalnu praksu sviranja na fruli. Šireći zvuk frule i srpske i balkanske tradicije, Neda i predaje na irskoj akademiji, učeći irske studente balkanskim melodijama. U protekloj deceniji učestvovala je na brojnim manifestacijama i festivalima kako u Srbiji, tako i širom sveta, a dobitnik je i brojnih nagrada na republičkim i međunarodnim takmičenjima. Gostovala je na mnogim domaćim i stranim televizijama i radijima, svirala na najvećim domaćim scenama i održavala koncerte u Švajcarskoj, SAD-u i Rusiji. Čest je učesnik u radionicama i festivalima pod pokroviteljstvom Ministarstva Republike Srbije. Snimila je dva CD-a. Prvi 2011. godine sa repertoarom narodnih numera, a drugi CD je snimila 2016. godine sa svojim drugom, kompozitorom i pijanistom Veljkom Nenadićem, pod nazivom „Igra za frulu i klavir“, sa raznovrsnijim repertoarom u oblastima etno, džez i klasične muzike. Ostvarila je saradnju sa velikim imenima srpske muzičke scene, a nedavno je obeležen i prvi jubilej,10 godina postojanja na sceni. Koncert je održan na sceni Kolarčeve zadužbine u Beogradu, a gosti su bili Slobodan Trkulja, Aleksandar Sofronijević i mnogi drugi. Stalni je član žirija na republičkom takmičenju frulaša u Srbiji i trenutno važi za najboljeg mladog frulaša Srbije, a pored frule svira i nekoliko drugih duvačkih instrumenata.

Nemanja Nikolić rođen je 1985. godine. Osnovne, master i specijalističke akademske studije završio je u klasi profesora Aleksandra Šandorova na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na klavirskom odseku. Osvajao je nagrade na raznim republičkim i međunarodnim takmičenjima kao solista, a i kao član više kamernih ansambala. U saradnji sa redovnim profesorom Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Aleksandrom Šandorovim, kao klavirski duo je 2019/2020. godine kreirao aranžman za dva klavira pod nazivom „Četiri maljčika“. Gradeći mostove ka najvećim hitovima Vlade Divljana koje vešto ukrštaju sa muzikom Sergeja Prokofjeva, zajedničkom omiljenom kompozitoru, u aranžmanu urađenom za dva klavira, ovaj klavirski duo pravi jedinstvenu zvučnu paletu. Sarađivao je sa poznatim imenima svetske muzičke scene, bio član brojnih masterklasova i svojim umećem doprineo srpskoj filmografiji.

Aleksandar Petrović rođen je u Beogradu 1984. godine, gde je stekao niže i srednje muzičko obrazovanje, da bi kasnije nastavio studije iz oblasti ekonomskih nauka. Pored kontrabasa koji mu je primarni instrument, svira još nekoliko drugih žičanih instrumenata, kao i udaraljke. Tokom svoje karijere sarađivao je sa velikim brojem sastava različitih muzičkih žanrova kao i državnim ansamblima i orkestrima Radio Televizije Srbije, Narodnog pozorišta, Pozorišta na Terazijama, Nacionalnim ansamblom „Venac“ i ansamblom Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Kao studijski muzičar učestvovao je u realizaciji brojnih muzičkih izdanja i trajnih snimaka. Učestvovao je na mnogobrojnim profesionalnim turnejama i muzičkim festivalima širom sveta. Danas živi i radi u Beogradu.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2