Novembar 30, 2022

 

postanska 31.10.22

Obeležen dan Grada Smedereva

By Novembar 21, 2022 0

Dan grada Smedereva obeležen je danas podsećanjem na Aranđelovdan 1805. godine kada je turski zapovednik dizdar Muharem Guša predao ključeve grada vođi srpskih ustanika, Karađorđu. 

Aranđelovdan 1805. godine je dan koji je Smederevu doneo novi početak i velike promene. Obeležavanjem ovog velikog datuma, mi se podsećamo uvek iznova na početne korake u uspostavljanju moderne srpske države, kao i na vraćanje Smederevu statusa političkog i kulturnog centra.

Slika 2 Dan grada Smedereva

Nakon intoniranja himne Bože pravde, koju je izvela učenica Muzičke škole Kosta Manojlović Sofija Đekić, prisutnima se obratio gradonačelnik grada Smedereva Jovan Beč. Gradonačelnik Beč pozdravljajući goste i čestitajući Dan grada i domaćinima krsnu slavu, a posle filma o gradu, podsetio je na projekte koji su u toku, posebno se osvrnuvši na planove za narednu godinu. Takođe, gradonačelnik je prisutne podsetio i na ulaganja u zdravstveni sistem, obrazovanje, sport i omladinu. 

Obeležavanje Dana grada je prilika za odavanje priznanja pojedincima i organizacijama koji su svojim radom doprineli dobrobiti Smedereva u različitim oblastima. Ove godine nagrađeni su predstavnici iz oblasti sporta i medicine. 

Slika 3 Dan grada Smedereva

Ovogodišnji dobitnik srebrnjaka Grada Smedereva je Dom zdravlja Smederevo, a priznanje je uručeno direktorki doktorki Olgici Obradović. Dobitnik priznanje Ključ grada Smedereva je proslavljeni sportista Aleksandar Mitrović, a u njegovo ime priznanje je uručeno njegovom bratu Milanu Mitroviću.

Na kraju svečanosti predstavila se pevačka grupa Vidik Muzičke škole Kosta Manojlović.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2