Mart 30, 2023

 

postanska 20.03.2023

Nataša Rajić dobitnica Smederevske povelje

Nataša Rajić, profesorka srpskog jezika i književnosti Tehničke škole, dobitnica je Svetosavske povelje za 2022. godinu, jednog od najznačajnijih priznanja grada Smedereva koje se dodeljuje za izuzetne rezultate ostvarene u dužem vremenskom periodu u oblasti prosvete, nauke, kulture i zdravstva.

Svetosavsku nagradu za stvaralaštvo mladih dobili su Dimitrije Spasić, student prve godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Ana Tomić koja je ove školske godine diplomirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu sa prosečnom ocenom 9,90 i Anđelka Petković, učenica završnog razreda Muzičke škole „Kosta Manojlović“, prva od gudača iz našeg grada koja je osvojila prvu nagradu na Republičkom takmičenju u violončelu. Nagrade su dodeljene na Svetosavskoj akademiji u Centru za kulturu.

- Čestitam dobitnicima koji ovenčani Svetosavskim nagradama svojim znanjem, radom, zalaganjem i uspesima zaslužuju da budu primer svima. Verujem da će nastaviti da sa ponosom proslavljaju ime širom Srbije i sveta i nadam se da će nas rezultati i uspesi koje su postigli nadahnjivati u težnji da svoje puteve neprekidno ispravljamo. Ovom akademijom i ostalim programima u okviru Svetosavskih svečanosti grad Smederevo se dostojno uključuje u obeležavanje svetiteljeve delotvornosti i neprolaznosti na kojima se učimo i napajamo duhom i slavom više od osam vekova – rekla je zamenica gradonačelnika Marija Marković Stavrić, koja je i uručila priznanja dobitnicima.

Nataša Rajić već 35 godina radi kao profesor srpskog jezika i književnosti u Tehničkoj školi u Smederevu, kao razredni starešina iznedrila je brojne generacije učenika različitih smerova od kojih su neki danas veoma uspešni stručnjaci, a njen rad sa učenicima obeležilo je i osnivanje Omladinskog pozorišta Tehničke škole koje je naš grad predstavljalo širom Srbije i inostranstva.

- Sretna nam slava Sveti Sava i želim da tu svetlost koju nam je ostavio čuvamo kao najvažniju iskru duhovnosti bez koje nikada ne bismo bili ono što jesmo. Veliki naš pesnik Matija Bećković rekao je da je srpski narod najvažnije delo Svetoga Save, a da je Sveti Sava najvažnije delo srpskog naroda, da je srpska zemlja lična karta Svetoga Save i da se vekovima prožimaju i da će to tako zauvek ostati. U tom duhu ja predstavljam i ovo troje mladih ljudi, dok je njih takvih i dok je naših đaka u ovolikom broju ovde večeras iz svih osnovnih i srednjih škola, ova zemlja ima budućnost – rekla je, između ostalog, dobitnica priznanja Nataša Rajić, obraćajući se nakon dodele nagrade.

Na početku akademije prisutne je pozdravio i o životu Svetog Save i njegovom liku i značaju za epsku poeziju i srpski narod govorio je Milivoje R. Jovanović, doktor filoloških nauka.

- Vračarsko spaljivanje Svetog Save udarilo je najsnažniji pečat na njegovu celokupnu epsku sudbinu. Kako je pod turskom vladavinom položaj Srba bio sve teži i teži, tako je i lik Svetog Save lako prelazio iz veka u vek, pri čemu se njegov svetiteljski duh pokazao kao matica oko koje se okupljao srpski narod, i oživljavao ideju poptunog nacionalnog oslobođenja i istorijskog vaskrsnuća – rekao je između ostalog u svom govoru dr Jovanović.

Svetosavsku akademiju otvorio je, izvođenjem Himne Svetom Savi, gradski ženksi hor „Kir Stefan Srbin“. Omladinsko pozorište Tehničke škole, koja je ovogodišnji domaćin Svetosavskih svečanosti, izvelo je na kraju akademije predstavu „Svetli svetosavlje srpstvu kroz vekove“, čiji scenario, režiju i kostime potpisuje Nataša Rajić, dobitnica Svetosavske povelje.

Last modified on Ponedeljak, 30 Januar 2023 16:54

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2