Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

INTERVJU SA GRADONAČELNICOM AVRAMOVIĆ: Smederevo je zahvalno Aleksandru Vučiću!

Smederevo je postalo motor razvoja Srbije. Ovo je rečenica koju je u Smederevu nebrojeno puta izgovorio sam Aleksandar Vučić. On je bio uz Smederevo u svim kriznim situacijama i zajedno smo menjali sliku jednog učmalog grada, ovim rečima gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović započinje intervju za regionalni portal ePodunavlje.

- Moram da podsetim da je Železara opstala samo zahvaljujući Aleksandru Vučiću. Vučić nije dozvolio da je "eksperti" iseku u staro gvožđe, Vučić je pregovarao sa predsednikom Kine Si Đi Pingom, Vučić je vodio kampanju za treći život Železare. Železara je zadržala svih 5.000 radnika, stalno zapošljavaju nove, plate su redovne. Hbis je godinu dana od dolaska objavio da postižu rekordnu proizvodnju, što se prenosi i na radnike. Evo, sad su svi radnici dobili regres. Svaki zaposleni je dobio oko 48.000 dinara! Pa ko još time može da se pohvali?, kaže gradonačelnica Avramović.

Kako je bilo ranije?

Moram da podsetim, jer opozicija misli da imamo kratko pamćenje, da su prethodna vlast i eksgradonačelnik ostavili pravo beznađe u gradu: Amerikanci su otišli, Mirko Cvetković je napravio "uspešan posao" i "otkupio" Železaru za jedan dolar, u kasi je bio manjak od 600 miliona...

Kako ste rešili tu dubiozu?

Srpska napredna stranka je u izbore ušla sa dve ključne parole: reforme i nova radna mesta. Reforme su sprovođene u hodu, borili smo se za svako novo radno mesto. U rekordnom roku nikla je Slobodna zona, stigao je finski PKC, pa fabrika za preradu ribe, italijanske, turske kompanije... postali smo srpski rekorder u zapošljavanju. Preko 6.000 ljudi je dobilo posao. Javljaju nam se i drugi investitori, potrebna su nam nova radna mesta. Obećali smo da ćemo do kraja ove godine obezbediti ambijent za 4.000 novih radnih mesta. I nismo stali na tome.

Da li je fabrika u Kolarima nastavak tog dovođenja investitora?

Naravno. Fabrika u Kolarima ide svojim tokom, investitori pregovaraju sa izvođačem radova. Mislim da je građevinska dozvola već izdata, očekujem vrlo brzo i kamen temeljac.

Gradite i ritejl park?

To je onaj ritejl za koga su novinari koji rade za opoziciju pisali da nikada neće biti izgrađen, da su investitori odustali, da odlaze u neki drugi grad. Toliko o njihovoj "neobojenosti". MPC je duboko u radovima, i po planu, u oktobru bi trebalo da počne da radi. A to opet znači neka nova radna mesta.

Akcija mobilnih timova po smederevskim selima rezultirala je brojnim zadacima, kakve su novosti i na čemu se trenutno radi kada je o ovoj temi reč?

Pokrenuli smo rešavanje važnih pitanja. Ovih dana otvorićemo kancelarije JKP Zelenilo i groblja u svakom selu, tako da će pored mesnih zajednica, raditi i kancelarije ovog preduzeća, čiji će se radnici brinuti o zelenim površinama, održavanju groblja, iznošenju smeća, jer i tu uslugu polako uvodimo u sredine van grada. To je dug proces, ne možemo preko noći da ostvarimo sve što bi trebalo i što želimo, ali je krajnji cilj da život u selu bude poput onog u gradu.

Znamo da je Smederevo za uređenje ulica izdvojilo više od 100 miliona. Šta još treba izdvojiti kada su u pitanju infrastrukturni projekti?

Odredili smo 110 miliona za rehabilitaciju puteva. Otvorili smo i Fabriku vode, koja radi "punom parom". Odatle će se za početak snabdevati meštani četiri sela, a ostala sela na moravskom potezu, moraju prvo da imaju izgrađenu vodovodnu mrežu. To je investicija vrednija od 4 miliona evra. Veliki novac je to, i sada intenzivno tražimo rešenje. Pregovaram sa fondovima preko kojih bi mogli da obezbedimo sredstva, s tim da veći deo bude donacija, a da manjim delom učestvuje Grad.

Smederevo je dobilo i sredstva iz drugih fondova. Šta možete da nam kažete o tome?

U poslednje vreme smo privukli značajna sredstva. Verujem, kad budemo sve to stavili na papir, dobićemo skoro čitav jedan budžet. Primera radi, za renoviranje ambulante u Kolarima dobili smo 16 miliona, za školu, ambulantu i vrtić u Badljevici 6 miliona, skoro milion evra za kanalizaciju u Malom krivaku...

To poslednje spomenuto je baš velika investicija. Kako će tačno biti utrošena sredstva i iz kojih fondova su ta i ostale donacije?

Rešićemo probleme i njihovih podzemnih voda i sanitarne probleme koji su za jedno takvo naselje vrlo bitni, jer znamo na kom nivou je i higijena i kakve su kuće. Tamo još uvek ima udžerica. Ta donacija je iz Ministarstva, ali i iz Evropskih fondova kroz "Dekadu Roma". Za obnovu škola, novac je iz Ministarstva. Kako god da je nabavljen, to je novac mimo planiranih sredstava u budžetu i zaista će ove godine, kada sve saberemo, biti ozbiljna cifra, s obzirom da smo već prošli za energetsku efikasnost na fasadama, prozorima, grejanju Gimnazije i škole u Saraorcima. To je nekih stotinak miliona. Dobili smo i 5 miliona za sportski teren na Veslačkom klubu.

Najavili ste i posao veka – izmeštanje koloseka iz centra grada?

Na taj posao sam posebno ponosna. Reč je o izmeštanju postojećeg koloseka i izgradnji luke. To je posao koji traži mnogo vremena i sredstava. Mnogi su pokušavali. Ali, posle decenija pokušaja, a ideja datira još od završetka Drugog svetskog rata, tek sada imamo konkretnu situaciju. I to je dokaz da je Srpska napredna snaga promenila sliku ovoga grada. Ipak, o ovom "poslu veka", s obzirom da je krucijalni projekat, pričaćemo više u narednom periodu.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2