Novembar 30, 2022

 

postanska 31.10.22

Nova škola, ambulanta i vrtić za Badljevčane

By Septembar 29, 2017 0

Prošle nedelje je svečano otvoren obnovljeni objekat škole u Badljevici koji će sada, služiti za nastavu, ali i još nekoliko važnih stvari. Naime tu i prostorije za ambulantu i vrtić. Da škola bude puna, a ambulanta prazna, meštanima je poželeo Bogoljub Spasojević, predsednik Skupštine grada.

Priča zapravo počinje godinu dana ranije, kada je pokrenuta akcija „Jasno je – i selo i grad“, a u okviru koje je mobilni tim lokalne samouprave posetio i Badljevicu. Kao i u svakom mestu, potrebno je bilo uraditi više toga, ali su Badljevčani, kao prioritet naveli obnovu škole, a kako u tom selu nema ambulante ni vrtića, ostalo se samo nametnulo kao rešenje. Iskorišćen je prostor školske zgrade u kojoj je mesta bilo i za vrtić i za ambulantu, ali je prethodno sve trebalo obnoviti.

- Ovo je bila stara zgrada, rekonstrukcijom je postala bolja nego neke nove škole. Hvala Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije što je spoznala potrebu da se ulože sredstva koja nisu mala, reč je o 11 miliona dinara za obnovu ove škole, kao i pretvaranje jednog dela objekta u ambulantu i vrtić. Tim jednim potezom, praktično su rešena tri pitanja, dobili ste tri nova objekta koja su i energetski efikasna jer će se grejati na pelet. Sprovodi se u delo ideja kojom se vodi grad Smederevo, da treba stvoriti približno iste uslove za građane na selu i u gradu, posebno kada je reč o svemu što se odnosi na decu. Želim da škola bude sve punija, a da ambulantu što manje koristite. Na vama je da održavate ovaj prostor, verujem da ćete uspeti u tome, kazao je Bogoljub Spasojević, predsednik Skupštine grada.

Direktorka badljevačke, inače područne škole „Svetitelj Sava“ u Drugovcu, Violeta Veljović, zahvalila se okupljenim meštanima na podršci, kao i svima koji su učestvovali ili na bilo koji način doprineli obnovi škole, nakon čega se u ime svih đaka, obratila i Sofija Nešić, učenica trećeg razreda.

- Želimo da vam se zahvalimo što ste omogućili da naša škola bude mnogo lepša, sjajnija i toplija. Dobili smo nove podove, prozore, zidove i krov. Pobegla je promaja, nestao je krov koji prokišnjava, a uselili su se osmesi i osećaj sigurnosti. Dobili smo školu kakve nigde nema i njome se diče svi iz sela. Hvala što ste učinili da naš boravak u školi bude mnogo prijatniji. Naša škola nije mnogo velika, ali nećete nigde sresti više ljubavi i sloge. Mi ćemo je na taj način čuvati i stvarati nove uspomene i ličnosti koje će pamtiti vaše dobro delo.

Žarko Marković, predsednik Saveta MZ Badljevica objašnjava za Naše novine da je reč zapravo o zgradi koja je napravljena polovinom prošlog veka. Neminovno, godine, tačnije decenije su činile svoje, a novih ulaganja u održavanje nije bilo.

- Mi smo se u vezi sa tim problemom obratili lokalnoj samoupravi koja je potom konkurisala i od Vlade Srbije dobila novac za ove radove. Sada imamo obnovljenu školu sa sve učionice, hodnikom, zbornicom, tu je prostor za ambulantu, zubnu ambulantu, vrtić... Sve što vidite je novo, sve je obnovljeno, samo su zidovi ostali od ranije građevine, napominje Marković.

Trenutno, školu pohađa petnaestak đaka, a u narednom periodu meštanima ostaje da razmotre da li se i na koji način može organizovati rad vrtića, što, kao što je poznato, zavisi od toga ima li u Badljevici dovoljno mališana i zainteresovanih roditelja za formiranje grupe.

Takođe, i rukovodstvo Doma zdravlja će nastojati da u nekom budućem periodu organizuje rad lekara u ambulanti u Badljevici koja tek treba da se opremi i formira.

- To ćemo učiniti s obzirom na to da sada postoji ovaj prostor koji je lepo sređen i da je ambulanta potrebna stanovništvu, pogotovo starijim ljudima. Tu ima oko 400 domaćinstava, a mi ćemo prema njihovim potrebama, kao i našem organizacionom planu Doma zdravlja i mogućnostima koje imamo kada je reč o broju lekara, nastojati da izađemo u susret i da pružimo adekvatnu zdravstvenu zaštitu. Za opremanje jedne ambulante je potrebno je više toga, kompletan nameštaj, prostor za kartoteku, komjuter, štampač za recepte, i naravno sve što čini medicinski inventar da bi jedna ambulanta mogla da radi, kaže Svetlana Mihić Jovanović, direktor Doma zdravlja.

Naravno, meštanima i svim potencijalnim sponzorima je ovom prilikom upućen poziv da eventualno, pomognu i ubrzaju opremanje ambulante.

Izvor: nasenovine.net

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2