Print this page

Meštanima pet sela na raspolaganju obnovljena ambulanta u Kolarima

By Oktobar 04, 2017 0

Ambulanta u Kolarima, s obzirom na činjenicu da leži na specifičnom terenu, veoma je oštećena tokom poplava 2014.godine. Iako je i iz državnih i lokalnih fondova nakon toga, odvojen novac za obnovu, urađeno nije bilo u skladu sa opredeljenom sumom, a gradonačelica je, prilikom te posete selu Kolari, u okviru akcije Jasno je i selo i grad, bila veoma razočarana onim što je zatekla u ambulanti.

Godinu dana kasnije, meštanima je na raspolaganju potpuno obnovljen prostor.

“Posle toliko godina održali smo obećanje i dugujemo veliku zahvalnost građanima koji su imali strpljenja da sačekaju obnovu. Broj građana koji je danas došao da pozdravi ovu obnovu govori koliko je ambulanta bila neophodna s ozbirom da od Kolara, Binovca i Dobrog Dola ima 30 kilometara do nje. Pre par godina smo uredili Dom zdravlja u Osipaonici i ovde nećemo stati. Svako naše selo, danas ima svoju ambulantu i apoteku, a grad Smederevo je odvojio sredstva za finansiranje 30 lekara koji svakodnevno obilazi naše sugradjane po seoskim mesnim zajednicama. Ambulanta u Kolarima imaće sve specijaliste, lekare, medicinske sestre i stomatologe koliko je potrebno za funkcionisanje” poručila je dr Jasna Avramović, gradonačelnica Smedereva.

Svetlana Mihić Jovanović, direktorka Doma zdravlja poručuje da je značaj ambulante zasigurno veliki, kako zbog rasterećenja broja pacijenata u Domu zdravlja tako i za meštane ovog kraja i okolinu: Prema svojim organizacionim mogućnostima i potrebama stanovništva svima ćemo izaći u susret. Naravno, pokušaćemo da sve moguće grane medicine ovde uspostavimo – dodaje Mihić Jovanović.

Ovaj projekat obnove je obuhvatio sve vrste radova i po rečima Mirka Djurića, člana Gradskog veća, ostali su samo “stari zidovi”: „Projekat iznosi 19 miliona dinara i čitav ovaj prostor od 450 kvadarata je obnovljen. Radovi su trajali oko tri meseca i oni uključuju novo malterisanje, fasadu i mokre čvorove” objašnjava Đurić.

Veliki broj meštana Kolara okupio se ovim povodom. Među njima i penzionerka Stanija Novičić, koja je za “Naše novine” iznela utiske.

“S ozbirom na to da živim ovde i da sam se do sada lečila u Smederevu ovo je odlična vest. Želela bih da vidim sve aparate i ambulantu u svojoj punoj funkciji. Ovo nam mnogo znači i hvala svima koji su učestvovali u projektu”.

Kolarac Slavoljub Marinković tome dodaje: “Ova ambulanta ne znači mnogo samo meštanima Kolara već i za sve iz okolnih sela. Za tri meseca, koliko su trajali radovi, bolesnici odavde su imali određene probleme. Morali su da idu do Drugovca u kojem su provodili i po čitav dan čekajući. Mislim da će ambulanta dosta pomoći Domu zdravlja u Smederevu, pretežno i zbog lokacije na kojoj se nalazi i zbog čestih saobracajnih nesreća u okolini.”

Naselje ima oko 1100 punoletnih, a školu “Ilija Milosavljević Kolarac” pohađa oko 190 učenika. Okolna sela imaju četvorogodišnju školu i ta deca školovanje nastavljaju u Kolarima. „Dom zdravlja je jako važan jer će, pored Kolara, služiti i meštanima Lunjevca, Binovca, Suvodola i Landola. Uz četiri hiljade stanovinika iz tih sela, ova ambulanta će pokrivati potrebe preko pet hiljada ljudi. To uključuje lekara opšte prakse, patronažnu sestru, zubara, pedijatara i apoteku.

Nekih 800, 900 metara je autoput, a prema evropskim standardima, ove ambulante moraju imati i hitne službe u funkciji. Na spratu iznad bi mogao da bude jednodnevni smeštaj za prvi prihvat i dalji transport za Smederevo ili Beograd. Mi smo na 55 km udaljenosti od Beograda i 9 od Smedereva. Kolika je ovo pomoć selu, tolika je pomoć i gradu” – napominje Pavle Radojković iz Saveta MZ Kolari.

Izvor: nasenovine.net