Novembar 30, 2022

 

postanska 31.10.22

KULAGIĆ: Sve spremno, počinje grejna sezona!

By Oktobar 16, 2017 0

Mazuta ima za prvih šest nedelja, a dalju dinamiku nabavke će diktirati vremenske prilike, kaže za "Naše novine" Vladimir Kulagić direktor JKP "Grejanje".

U svakom slučaju, direktor poručuje korisnicima da su u tom preduzeću spremni na sve, pa i na prošlogodišnji scenario kada je zabeležena jedna od najtežih sezona u poslednjoj deceniji. O tome, ostalim aktuelnim radovima i planovima, Vladimir Kulagić govori za "Naše novine", a mi prenosimo u celosti.

Dva meseca nakon poslednjeg razgovora za Naše novine, pretpostavljamo da ćemo ovom prilikom moći da konstatujemo da su završne pripreme za novu grejnu sezonu privredene kraju?

Upravo tako, sve planirane aktivnosti su privedene kraju, u toku su funkcionalne, a od subote 7. oktobra 2017. godine i tople probe. Očekujemo da od 15. oktobra grejna sezona otpočne i zvanično, bez većih problema i sa manje kvarova i sitnijih curenja nego obično.

Kako su protekli (ili još uvek teku) radovi na sanaciji dela toplovoda kotlarnice Beogradska banka, u avgustu je izabran ponuđač, kome su povereni radovi na deonici zgrade kod Šah kluba. Šta se praktično dobija tom investicijom, zbog čega je važna i kolika su ulaganja u pitanju?

Kada smo sredinom avgusta govorili o remontima bio je aktuelan tender za sanaciju dela toplovoda u dužini od 30m – deonica iza zgrade u ul. Srpskog sovjeta br.7. Tada smo birali izvođače mašinskih i građevinskih radova. Najpovoljniji su dobili posao koji je uspešno i u roku završen. Sve što se radi na postrojenjima i opremi, a posebno na toplovodima gde se zamenom starih instalacija postavljaju nove sa višestruko boljom izolacijom predstavlja pozitivan pomak i svakako boljitak sa stanovišta energetske efikasnosti. Nivo ulaganja je konkretno u ovom slučaju nešto ispod milion dinara.

Kako protiče uvođenje SKADA sistema u preostale četiri kotlarnice u gradu?

Iz tehničkih razloga, ne krivicom Preduzeća, radovi na ugradnji opreme za centralni nadzor i praćenje rada toplotnih podstanica su kasnili u startu dve nedelje, ali sa zadovoljstvom možemo da konstatujemo da su okončani pre početka grejne sezone. Ovo je posebno značajna aktivnost koja direktno utiče na povećanje komfora naših korisnika i uštedu primarnog energenta za oko 5 – 7%. Kompletiranjem ovogodišnjih radova u SKADA sistemu je više od 70 toplotnih podstanica u našem gradu.

A sada malo o snabdevenosti, znamo da ste najavili da se cena grejanja, bar u 2017, neće menjati, a pretpostavljamo i da su zalihe mazuta spremne. Koliko ga trenutno ima, a koliko će biti potrebno do kraja sezone i koja je planirana dinamika nabavke?

Tako je, promene cena neće biti ove godine, a kada je reč o zalihama one su u ovom trenutku između 350 i 400 tona, što je količina dovoljna za nekih pet do šest nedelja rada što svakako zavisi od vremenskih uslova. Mi godišnju potrošnju planiramo na 4.000t ± 5%, ali se dešava da ona iskoči iz ovih okvira. To se desilo prethodne grejne sezone kada je potrošnja mazuta premašila 4.600 tona.

Šta poručujete korisnicima u Smederevu, kakvu grejnu sezonu i uslugu mogu da očekuju ove zime?

Prethodna grejna sezona bila je jedna od najtežih u poslednjih desetak godina, malo pre smo govorili o količini energenta koji je potrošen zbog ekstremno jake i duge zime. Statistički je malo verovatno da se prethodna zima ponovi, ali mi možemo poručiti našim korisnicima da smo i na to spremni i da možemo kao i prethodne godine u potpunosti da odgovorimo svim izazovima.

Kako je Smederevo među najzagađenijim gradovima, između ostalog i zbog energenata koji se koriste tokom zime, znamo da je u nekoj daljoj budućnosti predviđeno da kotlarnice pređu na druge energente. Takođe, na jednoj od sednica Skupštine bilo je reči o tome da će najpre, kotlarnica kod Sportskog centra biti „prevedena“ na neki drugi izvor energije. Kakva je situacija s tim u vezi, ima li novina?

Iz razloga koje ste sami naveli neophodno je raditi na projektima konverzije postrojenja sa fosilnih goriva na biomasu, odnosno prelazak sa mazuta na drvnu sečku. Time bi značajno smanjili zavisnost od uvoza nafte i zbog korišćenja sopstvenih izvora energenata, neizvesnost oko cene na tržištu smanjili u meri u kojoj je to moguće. Nadam se da ćemo u toku naredne godine i u tom delu da napravimo pomak. Radimo projekte, konkurišemo za sredstva i očekujemo da pored škola koje su već ove godine ušle u program Kancelarije za javna ulaganja Vlade RS, pet ili šest naših kotlarnica takođe dobiju zeleno svetlo za konverziju. Kotlarnice Parnjača i Sportski centar su svakako prve planirane za promenu primarnog energenta.

Osim pomenutog, verovatno postoje još neke aktivnosti i poslovi u JP Grejanje na kojima se trenutno radi, šta bi još trebalo spomenuti ovom prilikom?

Svakako da ima poslova koji se manje vide ili se manje pominju, a takođe su važni za poboljšanje uslova i svakako rezultata rada. Tu je na prvom mestu podizanje svesti o potrebi poboljšanja energetske efikasnosti, podizanje stepena automatizacije rada postrojenja, projekat uvođenja tarifnog sistema – merenje potrošnje i naplata toplotne energije prema utrošku, projekat uvođenja FUK-a (finansijsko upravljanje i kontrola) idr.

Pred vama je i treća grejna sezona od kako ste na čelu ovog preduzeća, sada je to verovatno, sasvim druga priča u odnosu na prilike koje ste zatekli… Šta smatrate najvećim promenama i postignućima?

Preda mnom je dvadeseta grejna sezona od kako sam u Preduzeću, a četvrta od kako sam na mestu direktora – vreme brzo prolazi. Praktično, ja nisam prilike u Preduzeću gledao očima nekoga sa strane, već očima aktivnog učesnika. To je sa stanovišta poznavanja situacije i procesa u Preduzeću bilo pozitivno kada sam stupao na dužnost, ali sa stanovišta upravljanja kadrovskim resursima i balansiranja između postignutih međuljudskih odnosa i nove uloge u kojoj sam, otežavajuća okolnost.

Obzirom da sam po struci diplomirani mašinski inženjer moram da izdvojim nastavak automatizacije rada toplotnih podstanica i uvođenje SKADA sistema kao jedno od značajnijih unapređenja u radu koja smo ostvarili u proteklih par godina.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2