Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

U toku radovi na kapeli Dine Mančića

By Oktobar 26, 2017 0

Prva faza radova na sanaciji Kapele Dine Mančića na Starom groblju u Smederevu počela je potpisivanjem ugovora između Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture i Privrednih društava „KOTO“ iz Beograda kao nosioca posla i „Bajica“ iz Smedereva kao člana grupe.

Podsećamo, ovi radovi se odnose na realizaciju prve faze obnove prema „Projektu konstruktivne sanacije i restauracije fasada kapele Dine Mančića na Starom smederevskom groblju u Smederevu“ koji je izradio Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Smederevo.

Radovi obuhvataju sanaciju kupole, prepokrivanje krovova i sanaciju fasada tambura kupole. Sredstva za realizaciju projekta obezbeđena su iz gradskog budžeta u visini od skoro tri miliona dinara, a rok za završetak je 30 radnih dana od potpisivanja ugovora.

Kapela Dine Mančića, važan deo baštine i delo čuvenog arhitekte Aleksandra Bugarskog izgrađena je 1884. i po svoj prilici nikada nije obnavljana pa je u poslednje vreme bila u veoma lošem stanju, gotovo sasvim ruinirana. U nameri da spasu šta se može, stručnjaci Zavoda su obnovu kapele uvrstili među prioritete.

Izvor: nasenovine.net

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2