Oktobar 07, 2022

 

postanski 17.06.22

VELIKA PLANA: Od 2013. za pse lutalice iz budžeta 300.000 evra!

By Novembar 01, 2017 0

Od početka 2013. godine do kraja septembra opštinu Velika Plana su psi lutalice koštali neverovatnih 33.613.244 dinara. Po današnjem srednjem kursu dinara to je 283.000 evra!

Toliko je opština platila za hvatanje pasa lutalica, brigu o njima i plaćanje naknade štete građanima koje su psi lutalice ujeli.

A već na sednici Opštinskog veća koje je održano 16. oktobra doneta je odluka da se sa još 16 lica koja su prijavila ujede pasa lutalica sklopi sporazum o plaćanju štete, što upućuje na zaključak da će do kraja kalendarske godine ukupni troškovi koje je Velika Plana izdvojila za ove namene dostići 300.000 evra.

- U postojećem vrtiću „Dečije carstvo“ i odelenjima po selima nedostaje mesta za još stotinak dece. Za ovaj novac mogli smo kupiti zemlju i sagraditi zgradu vrtića. Volim životinje, ali mislim da ovde nije u pitanju samo briga za pse i bezbednost građana, već i organizovani kriminal – kaže Dejan Pisarević, član opštinskog veća Velike Plane.

Da nešto nije u redu, pokazuje i činjenica da je, u isto vreme dok opština izdvaja ogromna sredstva za njihovo uklanjanje, broj pasa lutalica na gradskim ulicama sve veći i da oni predstavljaju ozbiljnu pretnju po bezbednost građana, posebno dece.

Redovna je pojava da se broj pasa lutalica u Velikoj Plani povećava u talasima. Obično se to podudara sa hvatanjem pasa u nekoj od susednih opština.

Poslednjih godina, psi lutalice su u Srbiji postali sve češći i sve veći izvor zarade. Zarađuju firme koje se, na račun opštinskih budžeta, bave uklanjanjem pasa lutalica sa ulica, ali i građani koji prijavljuju stvarne i lažne ujede pasa.

Pojedine firme koje se time bave, pse koje uhvate u jednoj puste u drugoj opštini. I tako sebi prave posao. Više puta naplaćuju hvatanje jednog psa.

Ništa manji problem nisu odštete koje lokalne samouprave plaćaju građanima koje ujedu psi lutalice. U Plani nastoje da sve takve slučajeve rešavaju vansudskom nagodbom, jer je tako jeftinije.

- Znamo da ima slučajeva da se ljudi sami povrede, policija u susednom Smederevu je otkrila da su pojedinci napravili metalnu imitaciju pseće čeljusti i „ujedali“ sami sebe i svoje prijatelje, ali mi nemamo mehanizam da to proverimo. Nastojimo da sve slučajeve rešimo nagodbom, jer ako slučaj ode na sud to nas košta mnogo više. Nagodbom nekad prođemo sa 15 ili 30 hiljada dinara, a sud kao po automatizmu uglavnom dosuđuje 90.000 po ujedu – kaže jedna od opštinskih službenica, koja je zamolila da joj ne navodimo ime.

Član opštinskog veća Tomislav Šmigić smatra da je nedopustivo da se za manje od pet godina za pse lutalice potroši 300.000 evra i da opština treba ozbiljnije da se bavi ovim problemom.

- Ovo nije normalno i hitno treba naći način da se troškovi smanje. Treba razgovarati sa lekarima u domu zdravlja i policijom, da se prilikom prijavljivanja ujeda vrši bolja provera. Da li je ujed stvarni ili lažan, gde se i kako dogodio.

U Koaliciji za život No Kill Coalition, organizaciji koja se bavi zaštitom životinja i prirode, navode da je Velika Plana među opštinama koje troše najviše budžetskih sredstava na hvatanje pasa.

Izvor: Srbija Danas

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2