Mart 30, 2023

 

postanska 20.03.2023

SAJAM ZAPOŠLJAVANJA U SMEDEREVU: Na jedno radno mesto pet nezaposlenih

By Novembar 15, 2017 0

Ovogodišnji sajam zapošljavanja, koji je u holu Centra za kulturu, organizovala filijala Nacionalne službe za zapošljavanje, okupio je više od 1000 nezaposlenih kojima je 20 poslodavaca ponudilo 236 slobodnih radnih mesta, različitih profila i stepena kvalifikacija.

Iskazana je potreba za izvršiocima u tekstilnoj, mašinskoj, metaloprerađivačkoj, metalskoj, elektro, saobraćajnoj, ekonomskoj, građevinskoj, arhitektonskoj, trgovačkoj i administrativnoj struci.

Tradicionalno, najveće interesovanje zabeleženo je na štandu finske kompanije „PKC Wiring systems“, što je bilo u korelaciji njihove ponude, s obzirom na to da su iskazali potrebu za 55 izvršilaca, od čega je pet radnih mesta rezervisano za osobe sa invaliditetom.

Ipak, nezvanično saznajemo, bolji odziv nezaposlenih zabeležen je prošle godine, te, iako su primili najviše radnih biografija, kažu da im je i taj broj nedovoljan da posle selekcije kandidata izvrše popunu slobodnih radnih mesta.

Turski „Kaizen“ ponudio je 35 radnih mesta, od čega se 30 odnosi na krojače, dok je belgijski „Metech“ iskazao potrebu za većim brojem mašinskih tehničara i zavarivača.

Na sajam je pozvano oko 860 ciljano selektovanih kandidata sa evidencije, shodno iskazanim kadrovskim potrebama poslodavaca, ali je došlo i mnogo nezaposlenih koji nisu na evidenciji, ili su u evidenciji NSZ, ali nisu ciljano selektovani od strane poslodavca, potvrđeno nam je u lokalnoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje.

Osim direktnog kontakta sa poslodavcima, dostavljanja radne biografije i razgovora, nezaposleni su mogli na licu mesta da dobiju asistenciju za popunu CV-ija ili se informišu o programima koje sprovodi Nacionalna služba za zapošljavanje.

test baner2

test baner2

test baner2

test baner2